Концепція пленеру в межах заходу «Подільська сильвета»

Концепція пленеру в межах заходу «Подільська сильвета»

Кафедра образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ з нагоди ювілейного року імпресіонізму та до дня заснування першого Державного Українського Університету оголошує про початок масштабного мистецького проєкту.

Тема заходу: пленер «Подільська сильвета».

Мета – організувати пленер, присвячений дослідженню і творчій інтерпретації природного й архітектурного ландшафту Поділля через засоби графіки, живопису та фотографічного мистецтва.

Місцем проведення стануть неповторні автентичні локації Поділля: Кам’янець-Подільська фортеця; скелі та долина річки Смотрич; історичні вулиці та архітектурні пам’ятки нашого міста; природні пейзажі навколо Кам’янець-Подільського тощо.

Учасниками заходу будуть студенти і викладачі кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва, запрошені митці, місцеві художники, охочі долучитися до творчого процесу. Серед основних очікуваних активностей заплановані екскурсії для ознайомлення з локаціями та їх історичним і культурним значенням.

Створення ескізів на місці передбачає, що учасники пленеру малюватимуть або фотографуватимуть обрані місця, зосереджуючись на графічних особливостях і світлотіньових контрастах, що відповідають темі «сильвета».

На місці можуть бути організовані короткі майстеркласи від викладачів кафедри, присвячені роботі з натурою, технікам графіки або роботі в стилі силуетного мистецтва.

Після завершення пленеру роботи студентів будуть представлені в експозиції на території Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка або в галереї.

Додатково плануємо організувати окремий розділ виставки з фотографіями пейзажів й архітектурних силуетів Поділля, онлайнову виставку, віртуальну галерею з роботами учасників пленеру.

Очікуваним результатом стане поглиблене дослідження місцевої культури та пейзажу через мистецьку призму, розвиток технічних навичок студентів у роботі на відкритому повітрі та підвищення творчого рівня, створення унікальної колекції робіт, що відображає образ Поділля через силуетне мистецтво.

Такий пленер допоможе не лише в творчому розвитку учасників, а й сприятиме популяризації регіону та його культурних надбань! Щиро запрошуємо до участі!

Кафедра образотворчого і декоративно-прикладного
мистецтва та реставрації творів мистецтва