«Патріотичне виховання здобувачів загальної середньої та вищої освіти засобами поетичного тексту»: відбулася гостьова лекція до Дня української писемності та мови

«Патріотичне виховання здобувачів загальної середньої та вищої освіти засобами поетичного тексту»: відбулася гостьова лекція до Дня української писемності та мови

23 жовтня до Дня української писемності та мови (27 жовтня 2024 року) відбулася гостьова лекція «Патріотичне виховання здобувачів загальної середньої та вищої освіти засобами поетичного тексту» кандидата філологічних наук, доцента кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Валентини Ґрещук.

До зустрічі, яка відбулася в змішаному форматі, долучилися здобувачі вищої освіти та науково-педагогічні працівники навчально-наукового інституту української філології та журналістики.

Зі вступним словом до присутніх звернулася кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української мови Інна Беркещук.

На початку зустрічі Валентина Василівна поділилася спогадами про візит до м. Кам’янця-Подільського та минулі зустрічі зі студентами інституту, співпрацю з викладачами.

Поезія завжди відігравала значну роль у формуванні національної самосвідомості та вихованні патріотизму в молодого покоління. Лекторка наголосила на важливості інтеграції української поезії в навчальні програми, оскільки саме через поетичне слово можна найглибше передати любов до рідної мови, історії та культури.

Під час лекції пані Валентина окреслила поняття «патріотизм» і представила власну поетичну збірку «Ми зустрінемось там, де не буде війни…», яку підготувала у 2022 р. Ця збірка є своєрідною боротьбою з ворогом, у якій авторка передала всі свої почуття та емоції від початку повномасштабної війни росії проти України. У її поезіях живе любов до рідного краю, природи, біль за понівечену рашистом українську землю, гордість за звитягу воїнів-оборонців, неймовірна любов до рідного слова, до мови як найважливішого чинника національної самобутності, самоідентифікації та самозбереження.

Також пані Валентина навела приклади використання власних поезій під час навчання студентів філологічного факультету, їхньої практики, співпраці з учнями тощо. Зокрема на заняттях зі «Стилістики і культури української мови» і «Методики вивчення української мови» поезії використовують як ілюстративний матеріал, збірка слугує навчально-виховним комплексом, методичним забезпеченням у роботі і викладача, і вчителя, і студента-практиканта на заняттях із лінгвістичних дисциплін, де вивчається текст, його ознаки, ідейно-художній аналіз, стилістичні фігури, тропи тощо. До курсу «Методика вивчення української мови» Валентина Ґрещук підготувала методичні рекомендації до проведення уроків з української мови (Будова слова. Словотвір), у яких запропонувала систему вправ і завдань, використовуючи як мовний матеріал свої поетичні тексти.

Лекція завершилася активною дискусією, де присутні ділилися своїми думками та враженнями, обговорювали роль мови й літератури в сучасному українському суспільстві. Ця подія вкотре підкреслила, що українська мова й література залишаються потужними засобами виховання нових поколінь свідомих громадян.

День української писемності та мови — це не лише свято, а й нагода ще раз замислитися над важливістю рідного слова в житті кожного українця!

Кафедра української мови