Дослідження гастрономічної історії Поділля: від участі у форумі до старту унікального проєкту

Дослідження гастрономічної історії Поділля: від участі у форумі до старту унікального проєкту

Науково-педагогічні працівники кафедри туризму та готельно-ресторанної справи доцент Таїсія Веселовська та старший викладач Андрій Хоптяр взяли участь у Другому академічно-практичному форумі «Гастрономічна історія Поділля: від родинних рецептів та нотаток ‒ до мови архівних документів», який відбувся у м. Хмельницькому 19 грудня 2024 р. Із вітальною промовою завітав на захід заступник начальника Хмельницького ОВА Володимир Юр’єв. Традиційно форум об’єднав науковців, краєзнавців, освітян, дослідників української кухні, представників сфери громадського харчування та представників структурних підрозділів ОВА.

«Питання гастрономічної ідентичності України здобуває особливого сенсу в умовах російсько-української війни. Ми – на самому початку великого і важливого шляху засвідчення та відстоювання гастрономічного коду української нації, української держави», – наголосив Володимир Юр’єв.

Особливістю цьогорічного заходу стала презентація унікального видання – десятого, ювілейного, збірника праць Державного архіву Хмельницької області «Подільська старовина». Для його створення було здійснено масштабну науково-дослідницьку роботу, систематизацію й узагальнення нашої локальної гастрономічної спадщини, яка є винятково знаковим складником української національної ідентичності.

Спільну статтю викладачі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Таїсія Веселовська і Андрій Хоптяр присвятили розкриттю взаємозв’язку між традиціями Поділля й іншими культурами, продемонструвавши гастрономічний феномен,  як інтегративний процес.

На прохання організаторів заходу доцент Т. Веселовська підготувала новаторську доповідь, присвячену використанню амаранту в українській кухні, а також провела дегустацію досліджуваних зразків хлібних і кондитерських виробів із цієї культури. Учасники форуму виявили зацікавленість й усвідомлення важливості подальших досліджень представниці університету, а вона  запевнила в продовженні роботи над актуальним проєктом.

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи