“Шануймо рідне слово”

“Шануймо рідне слово”

Ну що б, здавалося, слова…

Слова та голос більш нічого.

А серце б’ється ожива,

Як їх почує!.. Знать, од Бога

І голос той, і ті слова

Ідуть меж люди!

Тарас Шевченко

Усе минає, а слово залишається. Залишається і несе крізь час голос людської душі. Сила слова безмежна. Особливо, коли воно живе, іскристе, емоційно виважене. Коли воно сліпуче, “як проміння ясне” і могутнє, “як хвилі буйні”. Коли слова – палкі блискавиці. Тоді вони здатні робити чудо і хвилювати найтонші струни людського серця.

Першим до нас приходить слово… З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. Світ мов казка. І пізнаємо ми його за допомогою слова.

Багата і милозвучна наша рідна українська мова. Нею можна передати найтонші відтінки думок і почуттів. Мова одне із багатьох див, створених людьми. Вона віддзеркалює душу народу, його історію. Століттями мова народу була тією повноводною річкою, яку ми називаємо поезією.

11 листопада 2015 року в читальному залі педагогічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка відбувся поетичний марафон “Шануймо рідне слово”. Організаторами цього заходу виступили працівники бібліотеки педагогічного факультету в співпраці з кандидатом педагогічних наук, професором кафедри теорії та методик дошкільної і початкової освіти Галиною Петрівною Ткачук.

Активними учасниками марафону стали студенти V курсу педагогічного факультету, ведучі заходу – Віра Дем’янчук та Наталія Тарасюк. Мультимедійна презентація “ Світлиця слова у безмежжі часу” зосередила увагу всіх присутніх на історії української писемності та мови.

У нашій мові є чимало захоплюючого й дивовижного… І щасливі ми, що народилися й живемо на такій чудовій, багатій, мальовничій землі – в нашій славній Україні. Поезії про велич українського Слова, про нашу неньку Україну прозвучали у виконанні студентів V курсу: А. Оленич (Д. Білоус “Коли забув ти рідну мову”), Ю. Васюк (П. Тичина “Слово”), Є. Стахняк (В. Самійленко “Діамант  дорогий на дорозі лежав”), Л. Яворська (Ф. Пантов “Любіть рідну мову”), А. Савицька (С. Воробкевич “Рідна мова”), С. Бевзюк (В. Сіренко “Ми українці”), В. Дем’янчук ( О. Василенко “Я – українка”), Ю. Кушлик (О. Олесь “Рідна мова в рідній школі”), Н. Бобик (Г. Бірч “Моя Україна!”) та бібліотекарів факультету : Н. Й. Сивак (М. Ткач “Не грайся словом”), Т. В. Сологуб (Д. Павличко “Якби я втратив очі, Україно”).

Кожен народ має своїх поетичних геніїв і пророків. Вічним залишається їхнє Слово, яким вони звертаються до нас. Величні поезії декламували Т. Стрільчук (Т. Шевченко “Думка”), В. Стрілецька (Т. Шевченко“У нашім раю на землі”), Л. Гуцалюк (Л. Костенко“Крила”) та Л. Другова (Л. Костенко “Вечірнє сонце, дякую за день”).

Поезії про кохання прозвучали у виконанні М. Федик (Л. Костенко “Очима ти сказав мені люблю”), В. Дем’янчук (Л. Яр “Коханому”) та Н. Тарасюк (О. Іськова “Я просто жінка”).

Мова… Слово… Здавна люди розуміли велику їхню силу. Слова бувають тривожні й тихі, радісні й сумні, жорстокі й грізні, мудрі і смішні… Повчальну, гумористичну сценку виконали студенти V курсу Вікторія Ковальчук та Вікторія Радик.

Галина Петрівна Ткачук у своєму виступі розповіла про творчість унікального поета-лірика, Героя України, Шевченківського лауреата – Бориса Олійника, який і сьогодні, коли “ б’є тривога ”, непоступливо стоїть на сторожі долі України. Галина Петрівна відзначила, що дві основні іпостасі – Матір і Вітчизна – у поета-пісняра священні. На підтвердження цьому прочитала поезії “Здраствуй, мамо” та “На березі вічності”.

Вражаючим було виконання “Пісні про матір” Б. Олійника студентами V курсу – Наталією Бобик, Вірою Дем’янчук та Наталією Тарасюк.

Із закликом до боротьби за рідне слово, рідну мову, за Вкраїну прозвучали поезії у виконанні Л. Гуцалюк (С. Чабан “А на моїй землі іде війна”) та Я. Свінціцької (К. Савко “Врятуймо, а хто як не ми?”).

Завершаючим акордом стало виконання пісні “Мова єднання” студентами V курсу Наталією Яблонською та Анною Челядник, яку підхопили всі присутні.

Учасники та запрошені гості мали нагоду оглянути розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Мова – скарбниця духовності народу», підготовлену працівниками бібліотеки педагогічного факультету. Виставка складалася з п’яти розділів: “Історія української літературної мови”, “Культура мови та мовлення”, “Навчальні посібники з рідної мови”, “Методика навчання мови”, “Словники, довідники”.

По закінченню поетичного марафану виступила Наталія Василівна Гудима, завідувач кафедри мовознавчих дисциплін педагогічного факультету, яка закликала всіх присутніх берегти та шанувати українське Слово, любити та вивчати рідну мову – цей невмирущий голос України!

Т. В. Сологуб, зав. сектором читального залу
та абонементу педагогічного факультету