Філологи відвідали Чернівці

Філологи відвідали Чернівці

5 травня 2016 року студенти факультету української філології та журналістики і викладачі кафедри історії української літератури та компаративістики Рарицький О.А., Насмінчук Г.Й., Громик Л.І. відвідали місто Чернівці та взяли участь у роботі академічних наукових читань. Під час навчальної екскурсії побували в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, музеї Ольги Кобилянської та в музеї Володимира Івасюка, а також відвідали Муніципальну бібліотеку імені А. Добрянського.

Конференція розпочалась із богослужіння у Храмі Трьох Святителів Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Потім в блакитній залі відбулися наукові читання «Сидір Воробкевич і український літературно-мистецький контекст», приуроченні до 180-ліття з дня народження відомого письменника, композитора та священнослужителя Буковини Сидора Воробкевича, до яких і залучилась наша група. Дослідники його життя і творчості виголошували цікаву інформацію про діяння Сидора Воробкевича у письменницькій, композиторській діяльності та духовній сфері.

Наступним місцем, яке відвідали був Літературно-меморіальний музей Ольги Кобилянської,  що знаходиться у будинку, в якому жила та померла письменниця. Цей музей варто відвідати кожному, адже тут відкриваються нові та цікаві факти із життя письменниці, висвітлюють її погляди на життя, а також можна побачити побут, в якому жила Ольга Кобилянська, її улюблені речі, стриманий стиль життя.

Також перебуваючи у Чернівцях, не можливо оминути музей славнозвісного композитора та співака Володимира Івасюка, що розмістився в квартирі батьків, в якій проживав і Володимир. Родзинкою музею є прослуховування «Червоної рути» у виконанні Володимира Івасюка. Багато уваги приділяється родині митця, а особливо батькові, який є відомим буковинським письменником. Багато світлин висвітлюють добробут в житті цієї сім’ї.

Цікавими  для студентів стали відвідини Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського, яка складалася на початку свого існування із книгозбірні однієї людини Анатолія Добрянського і налічувала близько 30 тисяч книг. Він був кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри української літератури, людиною, яка справді все життя присвятила своїй професії, тому книги відбивають специфіку його роботи. Також бібліотека переповнена новими надходженнями, що дає змогу усім бажаючим знайти корисну інформацію.

Далі студенти та викладачі ознайомились із Алеєю слави, а  ще подивились на міський театр, прогулялись вуличками міста і насолодилися його красою.

Навчальна екскурсія залишила безліч цікавої інформації, емоцій та незабутніх вражень, а найголовніше чимало матеріалу для подальшого вивчення курсу «Історії української літератури», «Методика викладання української літератури у ВНЗ»

 Капріян Ірина та Кушнір Тетяна,
студентки Ukrs1 – M 15 групи,
факультету української філології та журналістики