Мова як душа

Мова як душа

Святкування Дня української мови у стінах Кам’янець-Подільського національного університету імені І. Огієнка от уже два роки відбувається у два етапи: читання віршів та створення стіннівок. Тому традиційно 7 листопада студенти мали змогу долучитися до вшанування культурних традицій рідної країни, згадати слова Шевченка і насолодитися прекрасним декламуванням поезії. Варто зазначити, що в цей день також вшановують пам’ять Нестора Літописця – геніального упорядника «Повісті минулих літ», можливо тому багато студентів зачитували власні творіння.

Подумати, відчути, зрозуміти рідну мову… Це те, що дають нам класики, саме у виконанні студентів, котрі і голосом, й інтонацією відкрили нові грані давно відомої поезії. Ну, а якщо додати ще й артистизм учасників, котрого не бракувало, то виступи, здебільшого, супроводжувалися бурхливим сплеском емоцій. Надзвичайно проникливими були сценки Тетяни Бомок та Анастасії Ясенецької, котрі стали переможцями конкурсу, викликавши у глядачів сльози, відповідно – через сміх та сум. Друге місце посіли Софія Гончарук з чуттєвим віршем Бориса Олійника «Похорон учителя» та Тетяна Бобрик із власним твором «Поема про Остапа». Призові місця здобули Наталія Хом’як, Інна Базилюк, Елла Варварук. Усі переможці отримали книги, котрі, за словами Людмили Марчук, дозволять розвинути творчі здібності талановитих студентів.

Що ж до стіннівок, то судді були однозначними у присудженні першого місця 31-уін групі, котра вразили оригінальністю, друге і третє місця були відповідно присуджені 31-ур та 21-уін. Переможці були нагороджені солодкими призами.

Мова вдосконалює наше мислення, допомагає збагатитися духовно, тому важливо пам’ятати про її скарби не лише один день в році. Глибина мови показує свідомість сучасної молоді, штовхає їх до подвижницької діяльності. Розвиваймо мову, адже це – наш обов’язок.

Богдана Хома, студентка ІІ курсу факультету

української філології та журналістики (спеціальність «Журналістика»),

Світлини: Іванна Шептицька та Ольга Комарова