10 способів зняття стресу

10 способів зняття стресу

 Стрес – одна з основних причин більшості хвороб: від гіпертонії та інфаркту до проблем ШКТ, шкіри та гінекології. Для того щоб запобігти цим хворобам, потрібно навчитися боротися зі стресами, своєчасно компенсувати напруження спеціальними вправами, які “розслабляють” нервову систему та відновлюють її основні функції. Передусім потрібно навчитися дихати, тобто в стресових ситуаціях треба “розслабити” дихальну систему. Потім зробити декілька простих дихальних вправ: повне дихання – повільно вдихнути і наповнити повітрям живіт, ділянку ребер і тільки потім – легені. Потім повільно видихнути за тим же порядком. Дихати через ніс. Повторити 10 разів. Після цього зробити 10 швидких вдихів носом до 10 разів, потім повільно видихнути через ніс теж на рахунок 10. Повторити тричі.

Вправи “махання руками” замінять бажання побитися – розслабленими руками помахати взад-вперед, допомагаючи тулубом упродовж 5-10 хв. Навчіться не зациклюватися на проблемах, намагайтеся зацікавитися чимось приємним.

“Медитація – ключ до спокою та здоров’я”, – стверджують сучасні нейрофізіологи. Найефективніша медитація – “дзадзен”.

Спонтанні танці впродовж 10-15 хв. допоможуть організму зняти напругу та уникнути негативних емоцій, зняти спазми судин та мускулатури.

Поза “кобри” стимулює роботу нирок та наднирників, розвиває гнучкість хребта, добре впливає на стан органів малого тазу в жінок.

Наша улюблена з дитинства “берізка” є асаною “Віпаріті-Карані”. Її регулярне виконання впливає на нервову систему, сприяє зникненню відчуття тривоги та страху. Крім того, ця асана омолоджує, нормалізує роботу щитовидної залози, стимулює імунітет, лікує гастрит, нежить та інші захворювання.

“Шавасана” – основна релаксаційна асана в йозі. Під час глибокої релаксації тіло розслаблюється, а мозок знижує свою активність.

Найефективнішим методом боротьби зі стресом є сміх. Він зменшує рівень гормонів напруги – кортизону та адреналіну. Це сприяє більш продуктивній роботі імунних систем організму, які борються з вірусами.

Вибирайте метод, який вам найбільше сподобався ( чи декілька, або ж усі), і тоді стреси вам не страшні! Альтернативою медитацій є молитви. Іноді стрес може зняти звичайний шоколад чи банан.

Не нервуйтеся і будьте здоровими!

Майя Стринадко, лікар здоровпункту