Подорож до Румунії

Подорож до Румунії

21 вересня студенти та викладачі університету здійснили подорож до сусідньої Румунії. Поїздка відбулася за сприяння профспілкового комітету працівників університету.

Знайомство з історією, культурою та традиціями Румунії ми розпочали з Путни – чоловічого православного монастиря, який називають «Єрусалимом румунського народу». Монастир заснований молдавським воєводою Штефаном ІІІ Великим (Штефаном чел Маре), який на честь своїх військових перемог будував монастир або храм. Саме в цьому монастирі похований славетний молдавський воєвода, який правив з 1457 по 1504 рік. Могилу Штефана ІІІ Великого в Румунії названо «вівтарем національної самосвідомості».

Путна – важливий духовний, історичний та культурний центр Румунії, місце загальнонаціональних свят. Тривалий час монастир був центром слов’янсько-волоської писемності. Сьогодні тут зосереджено низку рукописів, церковних цінностей, які відкриті для відвідувачів.Монастир Сучевиця – один із найкращих і найбільш укріплених монастирів Південної Буковини, побудований наприкінці XVI століття батьком київського митрополита Петра Могили (рум. Petru Movilă) – Симеоном Могилою та його братом Єремією. Оборонний комплекс з вежами тривалий час був княжою резиденцією. Родзинкою монастиря є церква, яка презентує молдавський стиль будівництва храмів XV-XVI століть. У 2010 р. монастир внесено до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ще однією пам’яткою ЮНЕСКО є монастир Воронець, окрасою якого є церква Святого Георгія, збудована в 1488 р. за часів Штефана ІІІ Великого. Церква вражає розписами на біблійні сюжети, яким більше п’яти століть. Відома фреска цього монастиря – «Страшний суд». На блакитному фоні зображено «Дерево Ессея» – родовід Ісуса Христа у вигляді дерева. Колони оздоблені зображеннями греко-латинських філософів. Саме за унікальні фрески монастир називають Сікстинською капелою Східної Європи.

По дорозі до Сучави ми повернули до м. Гурагумора (Гура-Гуморулуй) – місто у Південній Буковині, де народилася відома українська письменниця Ольга Кобилянська.

Завершенням туристичної подорожі стало місто Сучава – центр повіту Сучава, розташоване у пд.-сх. Буковині, на р. Сучава. Середньовічна Сучава – ремісничий і торгівельний центр. Тут, на перетині торгівельних шляхів з Угорщини, Польщі, Валахії та Причорномор’я, функціонувала головна воєводська митниця, яка вперше згадується в грамоті 1408 р. У XIV-XVI ст. Сучава була столицею Молдавського князівства. Захист міста забезпечувала Тронна фортеця, збудована в XIV ст. Саме тут відбувалася коронація молдавських господарів.Румунія нас вразила гарними краєвидами, дорогами. Але головне, що варто виокремити, це ставлення до історії свого народу, повага до мови, національної культури! Цьому варто вчитися!

Людмила Горчак, керівник відділу

навчально-виховної роботи і гуманітарної освіти