Підсумки міжнародного проекту

Підсумки міжнародного проекту


Студентське життя – це час відкритих перспектив і чудовий шанс пізнати всю багатогранність світу.

З 9 вересня по 20 вересня студенти Кам’янець-Подільського університету імені Івана Огієнка були учасниками молодіжного проєкту «Разом пізнаємо перлини культур Повісля Домбровського та Поділля», який зреалізовано за сприяння Польсько-української ради молодіжних обмінів Університетом Огієнка та Групою понадгімназійних шкіл №2 ім. К.К. Бачинського в Домброві Тарновській (Республіка Польща).

Серед учасників від Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка – студенти: Юлія Бойко, Уляна Соловська, Денис Бекешко, Валерія Марунчак, Аліна Недвецька,  Яна Ільніцька, Денис Опря, Ірина Веретельник, Ольга Лагодич, Дмитро Рогальчук, Анна Кавунець, Марина Марущак, Аліна Новіцка, Максим Сльозкін, Олександр Олійник, Олександр Ткаченко, Євгеній Левінзон, Олена Яковенко та їх наставники: Наталія Стахнюк, Богдана Опря.

Команда організаторів працювала над створенням комфортних умов для культурної інтеграції української та польської національностей, а також доклала всі можливі зусилля, щоби кожен із учасників зміг розкрити свій потенціал. Провідною ідеєю цього культурного заходу було налагодження спільного контакту й щирих взаємин між учасниками.

 Опісля завершення впевнено висновкуємо, що саме завдяки таким проєктам руйнуються ментальні, політичні, ідеологічні та мовні бар’єри, тому вже за кілька днів серед учасників панує атмосфера маленької дружньої родини. Зрозуміло, що інтеграційними намірами сутність проєкту не обмежується. В такій взаємодії реалізуються наукові, дослідницькі, мистецькі й релаксові мотиви. Проте, саме завдяки міжнаціональному спілкуванню, з’являється можливість продуктивного діалогу задля досягнення основної мети – пізнання різних аспектів історії та культури краю.

Інтеграція стартувала – інтеграція відбулася. Студенти з Домброви Тарновської та нашого Університету розповідають про приємні враження, про сам проєкт, а ще про спільне перебування в Польщі та Україні.

Денис, учасник з України:

«Було дійсно круто проводити час в іншій країні. Найбільше, мабуть, сподобалося саме спілкування: і з України, і з Польщі зібралися дуже позитивні, приємні люди. З багатьма з них спілкуємося й досі! Ще, звичайно, запам’ятався Краків – величне місто. Шкода лише, що на прогулянку залишилося мало часу. Все було круто! При нагоді, я би поїхав знову. Обов’язково!».

Єва, учасниця з Польщі:

«Поїздка в Україну мені дуже сподобалася. Завдяки щоденним зустрічам, у нас була можливість краще вас пізнати. Побували в багатьох нових і цікавих місцях. Точно не нудьгували! Було справді чудово!».

Максим, учасник з України:

«Насправді, я радий, що мені випала нагода взяти участь у цьому проєкті. Для мене, як і, мабуть, для всіх нас, він був дещо особливим. Не все було ідеально, але чи може щось бути абсолютно ідеальним? Як на мене, не вистачило трішки активності. Перший тиждень нам було важко комунікувати. Можливо, на майбутнє, потрібно віднайти таку формулу взаємодії, щоби уже з перших днів спілкування було насиченим. Хоча з нами були чудові наставники (Наталія Стахнюк та Богдана Опря), які майстерно налагоджували мікроклімат у групі.

Вікторія, учасниця з Польщі:

«Було дуже добре, адже мала змогу пізнати ваші культуру, історію. Також це чудова нагода попрактикувати англійську мову і навіть трішки вивчити українську».

Юлія, учасниця з України:

«Проєкт «Разом пізнаємо перлини культур Повісля Домбровського і Поділля» закінчився, але… це був новий досвід, з якого ми взяли чимало корисного для себе! Кожен день, що в Польщі, що в Україні, був насичений. Дякуємо, за можливість інтегрувати та вдосконалювати мову, пізнавати нову культуру та звичаї. Тепер, з новими цілями та великою мотивацією, продовжуємо навчальний рік».

Агата, учасниця з Польщі:

«Знаєте, саме шлях до України був довгим і виснажливим. Але по приїзді було дуже цікаво, дуже класно. Відвідали немало цікавих місць, які точно варто побачити. Загалом, в Україні мені дуже сподобалося!».

Міжнародні молодіжні обміни – це серйозний поштовх на шляху до реалізації нових ідей та починань. Виходь за межі свого комфорту! Долучайся до нас!

Відділ міжнародних зв’язків