Польсько-німецька літня школа для молодих журналістів регіональних та місцевих медіа України: новий досвід, нові можливості, нові перспективи

Польсько-німецька літня школа для молодих журналістів регіональних та місцевих медіа України: новий досвід, нові можливості, нові перспективи


З 15 по 22 вересня 2019 року в м. Жешуві працювала польсько-німецька літня школа для молодих журналістів регіональних та місцевих медіа України в роботі якої взяла участь Оксана Лівіцька, кандидат філологічних наук, асистент кафедри журналістики К-ПНУ імені Івана Огієнка.

Організатори проекту – Інститут комунікаційних наук Бамберзького Університету (Німеччина), факультет журналістики Жешувського Університету (Польща), Університет імені Альфреда Нобеля (Україна).

Молоді журналісти з різних регіонів України ознайомитися з умовами роботи західних колег. Фахівці зі сфери соціальних комунікацій, а саме: професори Войцех Фурман, Павел Куца (Жешувський університет, Польща), Казимір Волні-Зморжинський (Папський університет Іоанна Павла ІІ у Кракові, Польща), Маркус Бемер (Бамберзький університет, Німеччина) розповіли під час читання лекцій про нові тренди в журналістиці Німеччині та Польщі. Теоретичний матеріал учасники школи закріплювали під час воркшопів, які передбачали групову, парну та індивідуальну роботу, а закінчувалися вони дискусіями щодо тієї чи тієї журналістської теми.

Програма польсько-німецької школи передбачала обговорення:

  • питання про журналістську етику в умовах конфлікту і кризових ситуацій;
  • актуальних трендів у німецькій журналістиці;
  • проблем мультимедійної журналістики;
  • особливостей написання репортажів у Польщі;
  • зв’язків між журналістикою і PR у Польщі;
  • візитів до редакцій польських газет та радіо в Підкарпатському воєводстві.

Сім днів лекційних занять, 7 днів візитів до редакцій регіональних газет і радіо, сім днів відвідувань офіційних установ і музеїв – все це збагатило досвід учасників проекту. Під час навчання в школі вдалося зреалізувати і наукову, і пізнавальну, й екскурсійну мету. Як відомо, Жешув вражає туристів як старовинною так і сучасною архітектурою. З одного боку, Жешувський замок, Ратуша, пам’ятник «батькові польського блюзу» Тадеушу Налепі, з іншого – мультимедійний фонтан, що «танцює» й «співає», а також скляний кільцевий міст, який підсвічується в темряві.

Насамкінець усім учасникам було вручено сертифікати, які засвідчують навчання в польсько-німецькій літній школі для молодих журналістів регіональних та місцевих медіа України. З сертифікатом, новим досвідом, а також позитивними враженнями від навчання в літній школі повернулася асистент кафедри журналістики Оксана Лівіцька з Жешувського університету. За її словами, міжнародна співпраця сприяє не лише збагаченню досвідом в галузі освіти і науки, а й зміцненню стосунків між державами.

Кафедра журналістики