Стародавнє мистецтво набуло популярності в університеті

Стародавнє мистецтво набуло популярності в університеті

Ще декілька років тому багатьом із нас слово «квілінг» було мало відоме. А зараз усі сучасні рукодільниці знають, що можна виготовити чимало цікавих та неповторних речей, застосовуючи цю техніку. Саме про неї розповіла нам Тетяна Олегівна Левицька, директор студентського клубу, керівник квілінг-гуртка.

-Тетяно Олегівно, як і коли з’явилася ця техніка?

– Існує декілька версій щодо її походження. За однією із них вона виникла у Китаї у 105 р. н. е., за іншою – її застосовували у Давньому Єгипті для створення жіночих прикрас та елементів декору. У ті часи матеріалом слугували срібні та золоті дротики. Через дорожнечу матеріалу його замінили на папір. Для прикрашання ікон французькі та італійські черниці скручували тонкий непрозорий папір та пір’я. Згодом нова техніка набула швидкого розповсюдження: дівчата вивчали її у школах, а молоді заможні пані проводили за цим заняттям цілі вечори.

– Розкажіть, будь ласка, відколи існує квіліг-гурток у нашому університеті, хто ним керує і в кого насправді виникла ідея його створити?

– Почнемо з того, що декілька років тому я сама зацікавилась цим мистецтвом. Почала виготовляти листівки для своїх рідних та друзів. З часом отримала замовлення на виготовлення подарункових сертифікатів від фотостудії «Фотографъ» і сертифікатів  «На першу шлюбну ніч» для молодят від одного з відомих готелів нашого міста. У 2012 році, коли ми зі студентами-волонтерами готувалися до чергової благодійної акції, закортіло створити щось нове й цікаве. Ось і виникла ідея організувати благодійну виставку листівок до Дня закоханих. Саме до цього свята наші квілінгісти створили свої перші шедеври. Акція-виставка пройшла «на ура» і листівки розійшлися як гарячі пиріжки. Студенти отримали море естетичного задоволення від проробленої роботи. Цього ж року і був створений квілінг-гурток.

– Яка кількість постійних учасників цього гуртка?

– Щодо учасників, їх кількість постійно змінюється. Сьогодні гурток нараховує біля двох десятків студентів. Сподіваємось, що наступного року гуртківців стане більше за рахунок першокурсників.

– Як можна стати членом гуртка квілінгу?

– Усім хто бажає стати членом гуртка необхідно звернутися до мене. Крім того, в соцмереді «ВКотнакті» існує наша група, до якої можуть долучитися усі бажаючі.

– Чи виникають якісь труднощі на заняттях?

– Так, виникають. У першу чергу труднощі пов’язані з інструментами та матеріалами роботи. Що більше гуртківців, то більше інструментів та матеріалів потрібно. На жаль, університет поки що не має змоги забезпечити нас усім необхідним, відтак усі матеріали купуємо за власні кошти або за рахунок спонсорів. Також проблеми виникають із місцем проведення занять, адже збираємося переважно ввечері, після пар.

– Яка подальша доля виготовлених листівок та інших виробів?

– Кожен майстер може розпорядитися своїм шедевром на власний розсуд. Однак робота гуртка тісно пов’язана з волонтерською діяльністю університету, тому вироби наших майстрів потрапляють до дітей-сиріт, дітей з особливими потребами, ветеранів нашого вишу тощо. До університету приїздить чимало відомих людей, тому ми започаткували ще одну цікаву традицію – дарувати листівку «На згадку про університет» кожному гостю нашого університету.

– Чи не планують гуртківці з часом організувати справжню виставку своїх шедеврів?

– Виставка у нас була і не одна. Напередодні Нового року, Різдва Христового, Дня Матері, Дня закоханих тощо гурток проводить благодійні виставки. Наступну виставку плануємо організувати до 95-ї річниці нашого університету.

 Розмовляла Ольга Комарова