Відродження народних традицій: співпраця двох закладів вищої освіти

Відродження народних традицій: співпраця двох закладів вищої освіти

3 грудня 2019 року у Подільському державному аграрно-технічному університеті відбувся круглий стіл «Українська народна вертепна драма як феномен національної культури». Вже вкотре Подільський державний аграрно-технічний університет проводить захід спільно з колегами з К-ПНУ імені Івана Огієнка.

На початку зими, коли випав перший сніг є дуже доречним донести молодому поколінню, а саме студентам ЗВО про традиції українського народу, що стосуються саме новорічно-різдвяних свят. Директор наукової бібліотеки ПДАТУ, кандидат історичних наук, доцент, Артур Михайлик відкрив захід, привітавши усіх присутніх та окресливши основні аспекти у доповіді «Ритуально-морфологічна основа вертепної драми».Олег Рарицький, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики КПНУ імені Івана Огієнка цікаво та пізнавально розповів про особливості структури і композиції вертепної драми. Приємним є те, що студенти активно цікавилися, дискутували, розповідали про свою участь у новорічних віншуваннях та інсценівках. Саме таку тісну співпрацю «викладач-студент» охарактеризував Валерій Щегельський, кандидат філологічних наук, завідувач науковою лабораторією етнології КПНУ імені Івана Огієнка в своїй доповіді «Вертепна драма в творчій інсценізації студентів факультету філології та журналістики КПНУ імені Івана Огієнка».

Таку невимушену атмосферу спілкування підтримала Ольга Прокопова, т.в.о. проректора з науково-педагогічної і виховної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри професійної освіти ПДАТУ у своїй доповіді «Вертеп в українській культурі», зазначивши, що взаємна співпраця двох закладів вищої освіти дає більш вагоміші результати роботи у вихованні університетської молоді.

Ця зустріч залишила лише гарний настрій, позитивні емоції та приємні спогади, які стануть чудовим поштовхом для подальшого відродження звичаїв та традицій українського народу сучасною молоддю.

Ольга Прокопова, т.в.о. проректора з науково-педагогічної і виховної роботи,

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри професійної освіти ПДАТУ

Олег Рарицький, завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики,

доктор філологічних наук, професор, К-ПНУ імені Івана Огієнка