Учасниця Еразмус+ Дар’я Білюга про перші враження від програми

Учасниця Еразмус+ Дар’я Білюга про перші враження від програми

Я студентка третього курсу факультету іноземної філології. Як будь-який український студент я трохи обізнана з системою освіти в Україні, але завжди хочеться чогось кращого. Можу з упевненістю сказати, що кожен із нас мріяв коли-небудь навчатися за кордоном. І, здавалося б, то є чимось нереальним і таким недосяжним. Але ж ні! Flex, DAAD, Erasmus… Чули про таке? У кожного студента є можливість спробувати навчатися за кордоном і перевірити свої сподівання: чи варто так хотіти чогось чужого. З цього приводу хочу поділитися своїм досвідом.

Завдяки програмі Erasmus+ у мене з’явилася нагода впродовж семестру навчатися у Польщі в Жешувському університеті. Передусім раджу вивчити польську систему освіти, для того щоб можна було порівняти навчання у двох університетах різних країн.

Почнемо із приємного! Крім обов’язкових фахових дисциплін, ти можеш сам вибрати для навчання інші предмети. Ну, хіба не казково?! Вивчаєш лише те, що насправді подобається, але не відвідуєш тих пар, яких уже нема сил терпіти. Зрозуміло, що обрати предмети за своєю спеціальністю необхідно, але якщо це стосується додаткових, то тут повна «свобода» в діях. Хочеш економіку вивчати – чудово, хочеш спробувати графічний дизайн – твоя воля, подобається психологія – ласкаво просимо! Ще один плюс: переважно в Польщі заняття припадають на три робочих дні, а решту днів студент може вільно використати для своїх потреб.

Проте у всьому приємному є інший бік – «темний», як кажуть. Довідки, заяви й інша документація – жах для будь-якої нормальної людини. Але координатори програми Erasmus+ завжди допомагають, тому з цим не так уже й складно впоратися.

Чи очікую я чогось від програми? Звісно. Це неймовірний шанс, за допомогою якого можна дізнатися про щось нове, пізнати культуру й традиції іншого народу, навчитися комуні кувати з ровесниками іншої країни й, звичайно, використати свій досвід у рідному Університеті Огієнка. Це новий підхід до навчання, нові знайомства, нові друзі й подорожі Європою.

Сподіваюся, що все вдасться найближчим часом знову надійдуть новини із Жешува.

Відділ міжнародних зв’язків