Як зберегти емоційне здоров’я під час пандемії коронавірусу

Як зберегти емоційне здоров’я під час пандемії коронавірусу

Михальський А.В. кандидат медичних наук, доцент кафедри фізичної реабілітації та медико-біологічних основ фізичного виховання

 

Пандемія коронавірусу крокує планетою, радикально змінивши весь глобальний порядок і життя кожної людини, ставши головною новиною ЗМІ. Паралельно до неї зростає інша хвиля – хвиля чуток, домислів, заперечення. Як упоратися людській свідомість справляється з шоком? Як побороти вірус паніки й організувати ефективні стратегії опору? Як епідемія змінить людство?

Новий китайський вірус змусив боятися весь світ. Страх породжує ще більший страх. Ляклива інформація, а також дезінформація поширюються набагато швидше, ніж саме захворювання.

Такий вірус – явище справді серйозне. Однак паніка в жодному випадку не допоможе, а, навпаки, позбавить можливості чинити розумно. Проте здатність тверезо мислити дає можливість уберегти себе й близьких від зараження.

Разом із фізичною інфекцією зазвичай приходить інфекція психологічна – панічні чутки, які на відміну від вірусу легко поширюються через інтернет. Тоді активізуються люди психічно нестабільні, котрі є надто збудженими й своїми емоціями «заражають» інших, хтось «підігріває» паніку з бажання переконати всіх, що «влада приховує», хтось – із чистої зловмисності.

Коли людина живе в очікуванні цього коронавірусу місяць-два, а він все не приходить, тоді це зайвий стрес і тривога. Настає погіршення перебігу психофізіологічних функцій, дистрес: людина втрачає працездатність, можливість адекватно мислити, у неї знижується імунітет.

Ось і виходить, що навіть якщо коронавірусом ви не захворієте, може з’явитися або посилитися психосоматика – буде боліти голова, виникне безсоння, з’явиться депресивний компонент. Піклуватися про свою психіку треба так само, як і про тіло.

Людина, котра знаходиться в стані тривоги, гірше розмірковує, змінюється формула крові, оскільки виділяються гормони стресу. Тоді людина неправильно оцінює ступінь небезпеки.

Здатність організму боротися з вірусом залежить від його імунітету. Гострий стрес мобілізує імунітет, але хронічний його виснажує. І в ситуації, коли справді можна й потрібно було зібратися, вжити розумні запобіжні заходи, у людини вже будуть ослаблені увага, когнітивні і вольові функції, загальний стан здоров’я.

Коронавірус може спричинити летальний результат, але не варто забувати, що насамперед у небезпеці люди з ослабленою імунною системою. Імунітет підтримує гармонійний стан душі, спокій і врівноваженість. Коли людина стає неврівноваженою, втрачає баланс, тоді вона більше панікує, стає вразливою. Вона втрачає енергію, виснажує когнітивні функції: увагу, пам’ять, швидкість реакції, стає менш здатною до усвідомлених, цілеспрямованих і рішучих дій, більш беззахисною перед будь-якими захворюваннями. У цьому випадку неправильним варіантом дій буде виснаження організму за рахунок паніки аж до стану астенізації, занепаду сил і ресурсів.

Паніка негативно впливає на імунітет. Ми бачимо коронавірус всюди: в новинних стрічках і телевізійних сюжетах, у чергах за гречкою, спорожнілих торгово-розважальних центрах. І мимоволі стаємо частиною цієї епідемії. Глобальної епідемії паніки.

Людьми, котрі знаходяться в цьому стані, дуже легко маніпулювати. Паніка знижує рівень роботи критичного мислення або повністю його «вимикає». Наша «доросла» частина відмовляється працювати й оголюється «дитяча» частина психіки. А вона легко піддається потрібним навіюванням й абсурдним твердженням. Саме тому панікери прислухаються до людей, котрі дають чіткі, зрозумілі, короткі, прості твердження.

Доведено, що паніка негативно впливає на імунітет, в тому числі за рахунок гормону кортизолу і погіршення кровообігу. Більшість людей знають про існування ефекту плацебо, але не здогадуються про існування ефекту ноцебо (від лат. nocebo – «я страждаю»). Це антитеза плацебо, тобто йдеться про засіб, який не володіє фармакологічною дією, але викликає негативну реакцію в пацієнта.

Беручи до уваги «фейкову» інформацію, людина навіює собі, що зараз їй стане погано. Ефект ноцебо запускає в голові панікера процеси, через які вона справді починає відчувати ті симптоми, про які читає в газеті або чує в телевізійних новинах. В історії навіть зафіксовані випадки смертей від придуманих хвороб.

Сьогодні ми всі відчуваємо безсилля перед обличчям CORONA-кризи, хоча проявляється ця хвороба в кожної людини по-різному. Одні хоробряться, інші роблять апокаліптичні прогнози: ми всі помремо. Треті готові взяти на себе «ролі месії» й відкрити людству істинний шлях порятунку.

Але якщо з фізичним здоров’ям усе більш-менш зрозуміло, то як щодо турботи про свій психічний стан? Як залишатися «емоційно здоровим», коли багато близьких, знайомих і рідних налякані пандемією?

Що можна зробити, щоб легше пережити стресову ситуацію й зменшити відчуття тривоги й страху?

  1. Не перебільшуйте ризику

Якщо наш мозок сприймає щось, як страшне й невідоме, він перебільшує ступінь ризику, формує відчуття, що оце «страшне й невідоме» обов’язково станеться з вами. Це частина біологічно вбудованої реакції «бий або біжи».

Увагу привертає завжди щось велике й страшне, а на щось звичне, буденне ми не зважаємо. Ми боїмося акул, але при цьому щодня сідаємо за кермо, незважаючи на те, що ризик померти в автомобільній аварії набагато вищий.

Отже, спалах нового вірусу здається страшнішим, ніж будь-який інший, який був відомий раніше.

  1. Прислухайтеся до свого тіла й емоцій.

Кожна людина реагує на стрес по-різному, тому зверніть увагу на такі тривожні сигнали:

тіло: будь-які зміни апетиту, поява болю або нових відчуттів, особливо тепла або холоду;

емоції: занепокоєння, смуток, гнів або відчуженість.

Відчувши їх, зробіть паузу, щоб подбати про своє тіло і розум. Якщо вам не вдається впоратися з цим і повернутися до нормального стану, зверніться за професійною допомогою до психолога або психотерапевта.

  1. Вживайте адекватні запобіжні заходи, а саме:

– уникайте тісного контакту з хворими людьми;

– не торкайтеся очей, носа й рота немитими руками;

– часто мийте руки з милом і водою (не менше 20 секунд), особливо після відвідування публічних місць;

– якщо не маєте можливості помити руки водою з милом, то використовуйте антисептик для рук (вміст спирту не менше 60% – нанесіть на всю поверхню кистей і тріть їх, поки вони не висохнуть);

– залишайтеся вдома, коли ви хворі (якщо не маєте потреби в медичній допомозі);

– прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання серветкою чи використовуйте для цього внутрішню частину ліктя;

– носіть захисну маску, якщо ви хворі або супроводжуєте хворого без маски;

– чистіть і дезінфікуйте предмети й поверхні (столи, дверні ручки, вимикачі, телефони, клавіатури, крани і раковини).

– носіть із собою невелику пляшку дезінфікувального засобу для рук і регулярно ним користуйтеся.

  1. Використовуйте надійні джерела інформації.

Ви можете вибирати, звідки отримувати і як аналізувати інформацію про спалах коронавірусу. Панічні дзвінки близьких і недостовірні повідомлення в соцмережах можуть нашкодити емоційному здоров’ю більше, ніж якщо б ви покладалися на перевірені джерела інформації про коронавірус (наприклад МОЗ і ВООЗ).

Медіа стають «поширювачами паніки». «Читайте менше новин про захворювання»,  – пише клінічний психолог Джон Грохоль. Вчені працюють дні й ночі, щоб краще зрозуміти вірус і знайти способи і засоби боротьби з ним. Варто довіритися їм. А якщо хочете отримати свіжу інформацію, варто звернутися до перевірених офіційних ресурсів, а не до пліткарів із соціальних мереж.

Робіть перерву й обмежуйте себе в надмірному поглинанні інформації про епідемію.

  1. Діліться достовірною інформацією.

Діліться з іншими людьми корисною інформацією, яку знаходите. Це може зменшити відчуття страху й тривоги в інших людей.

  1. Дбайте про себе.

У розпал стресового періоду дуже ефективні звичайні способи турботи про себе:

– виконуйте рутинні справи;

– спілкуйтеся з сім’єю і друзями;

– повноцінно відпочивайте;

– займайтеся справами, які приносять вам задоволення;

– використовуйте заспокійливі практики, зокрема медитацію або молитву.

  1. Спорт і їжа.

У здоровому тілі – здоровий дух. Це твердження завжди справедливе. Фізична активність уже на рівні тіла допомагає зняти стрес і зменшити паніку. Якісна їжа теж ще нікому не нашкодила. Витратьте корисно час для належного догляду за своїм організмом. Піклуйтеся про себе.

Все буде добре.