21 травня – День вишиванки

21 травня – День вишиванки

Одягну я зранку білу вишиванку,

Заплету у косу я червоний мак,

Вмиюся росою з зілля на світанку

І піду між люди так.

Хай усі навколо день новий стрічають,

Хай співають гучно радісних пісень,

Бо сьогодні свято (Українці знають!)

Й весело святкують вишиванки День!

Цього дня вишиванки традиційно одягає надзвичайно багато людей не лише в нашій країні, а й за її межами. Українську вишиванку часто називають «кодом» нації. Залежно від історичного регіону України деталі та тематика орнаменту вишиванок відрізняються, тому за допомогою зашифрованих у ній символів можна визначити регіон походження її власника.

День вишиванки – неофіційне й відносно молоде, але дуже улюблене народне свято. Цього дня одягають національне вбрання, куди б не довелося йти: на роботу, на зустріч із друзями чи деінде. Традиційно День вишиванки відзначають щороку третього четверга травня. Отже, 2020 року це свято відзначатимемо 21 травня.

Історія походження Дня вишиванки

Свято зародилося як студентська ініціатива. Ідею акції 2006 року запропонувала студентка Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Леся Воронюк, котра попросила своїх одногрупників, щоб ті вибрали якийсь один день й одяглися всі у вишиванки. Її підтримали інші студенти та викладачі й одяглися відповідно. Спершу вишиванки вдягнули декілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Нині ж цього дня традиційно вдягають вишиванки по всьому світу.

Цікаві факти про українську вишиванку

Українська вишиванка має дуже давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вбрання із вишивкою створювали ще до VI ст. Перші вишиванки були не лише звичайним предметом людського побуту, вони за багатьма повір’ями символізували такий собі оберіг для господарів, який захищав їх від зла. Тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах і подолі, щоб він торкався тіла. Вишивати національний одяг раніше бралися лише жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику. Зараз вишивають не тільки жінки, а й чоловіки.

У кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки. Іноді навіть окремі села можуть похвалитися своїми особливими вишиванками. В Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння. Вишивання  однієї сорочки може тривати від двох тижнів до трьох років – усе залежить від складності технік.

Із Днем вишиванки !!!

Анна Омелянчук, студентка І курсу факультету української філології та журналістики