Історія успіху випускника К-ПНУ

Історія успіху випускника К-ПНУ

Вам цікаво, де працюють випускники університету, у чому секрет їхнього успіху, – про це та інше читайте в рубриці «Історія успіху випускника К-ПНУ».

Пишаємося випускниками Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка!

 ХРИСТИНА БУДУРОВИЧ (РУССУ): «Якщо працювати там, де не комфортно і не подобається, ніякого успіху не буде. Завжди потрібно слухати своє серце!»

 Будурович Христина – випускниця економічного факультету 2014 року (напрям підготовки «Туризм», кваліфікація – менеджер з туризму). Менеджер з туризму в мережі агенцій Join UP!

Що спонукало Вас стати студенткою економічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Чому обрали саме спеціальність “Туризм”?

Стати фахівцем у сфері туризму – це була моя мрія. Документи спочатку подавала у виші Тернополя, Львова. А коли дійшла черга подавати документи до університету в нашому місті на історичний факультет, поряд побачила рекламу нової спеціальності – «Туризм». Я тоді дуже зраділа і одразу подала документи на цю спеціальність. Коли прийшов час обирати місто навчання, вирішила залишитися в рідному Кам’янці-Подільському. Адже де краще вивчати туризм, як не в одному з найбільших туристично привабливих міст України? Сумнівів не було. І не пожалкувала, що обрала саме К-ПНУ імені Івана Огієнка, бо в інших вишах «Туризм» – на географічному факультеті, а тут –  економічний. Тепер, працюючи у сфері туризму, переконалася в доцільності вивчення окремих економічних дисциплін.

Розкажіть, будь ласка, про свої студентські роки. Чим запамяталися роки навчання в університеті? Кого із викладачів згадуєте? Пригадуючи студентські роки, за чим жалкуєте?

Згадую з посмішкою всі університетські моменти, які пов’язані з подорожами, освітнім процесом, перші іспити та перескладання. Мій випуск 2014 року – це перша група зі спеціальності «Туризм», викладачі опановували програму разом з нами. Але разом із цікавими предметами педагоги ділилися своїм досвідом у туризмі, адже багато з них працювали в цій сфері. Ніколи не забуду цікаву історію світового мистецтва та музеєзнавство з Баженовою Стефанією Едуардівною, майстерні поради екскурсійної справи від Горчак Людмили Василівни, особливості готельної та ресторанної справи для нас відкривала Опря Богдана Олексіївна, туристичні ресурси, географічні предмети та як в’язати вузли ми вивчали з Ковтунник Інною Іванівною, ази економічної та бізнес діяльності, як писати бізнес проєкти пам’ятаю завдяки Ящишиній Ірині Володимирівні, бухгалтерські основи та маркетинг освоювали з Тітаренко Ольгою Миколаївною. Якщо всіх згадати, то і не вистачить одного інтерв’ю. Жалкую, що не займалася більш активною громадською діяльністю в університеті з І курсу.

Які навики Ви здобули під час навчання в університеті? Зважаючи на Ваш практичний досвід, як Ви вважаєте, які предмети потребують більш детального вивчення?

Кожен із вищеназваних предметів є актуальним, тому що саме ці знання та навики дуже допомогли мені в подальшій роботі і в житті загалом. Подорожі – це пізнання, географія – це майстерність зорієнтуватися в цих пізнаннях, економіку, на мій погляд, потрібно вивчати більш ґрунтовно ще в школі, адже цей предмет відображає трактування багатьох економічних процесів у державі, а громадяни мусять орієнтуватися в їх основах. Але якщо повертатися до предметів, то найбільш актуальними навиками для туризму на сьогоднішній день є знання і розуміння процесу продажів, комунікації з людьми, робота онлайн у сучасних програмних продуктах, онлайн-маркетинг.

Ви працюєте за фахом, в туристичній агенції Join UP! Вам подобається робота?

Почнемо з того, що я взагалі люблю туризм. І будь-яка робота, пов’язана з туризмом, надзвичайно цікава. Робота в Join UP! відкрила для мене світ зовнішнього туризму. Насправді, після цього світ здається не таким і великим, але дуже насиченим і цікавим.

Які переваги подорожей з Join UP!?

По-перше, це український туроператор, по-друге працює в більше ніж 50 туристичних напрямах (переконана, що після карантину та відновлення роботи туристичної галузі їх буде ще більше). По-третє, ми з нашими клієнтами на зв’язку 24/7. Можемо серед ночі прокинутися та надати підтримку в разі будь-яких ситуацій. Для клієнта – це безпека і надійність. А це важливо, коли подорожуєш, їдеш в іншу країну.

Особисто Ви, любите подорожувати?

Я не просто люблю подорожі, я їх обожнюю. Завдяки активній громадській діяльності, я змогла побувати у багатьох куточках України. Ще за студентських років мені вдалося побувати в декількох європейських країнах. Першою була Польща, також приватно я їздила до Італії. Кожна подорож – неповторна!

Що Вам допомагає в роботі? У чому черпаєте сили, натхнення? Чи маєте час на відпочинок?

У роботі мені допомагають люди і краса світу, у якому ми живемо. Також мене надихає громадська робота. Я є волонтеркою Мальтійської служби допомоги та приятелькою міжнародного руху спільнот «Віра і Світло», також спробувала себе у Пласті. Будь-яка допомога іншим формує свій власний світогляд – і це важливо.

Ви вважаєте себе успішною людиною? Якщо так, то в чому полягає секрет успіху (на Вашу думку)?

Секретом успіху вважаю два складники: перший – це коли є задоволені клієнти. Якщо людина отримала максимальне задоволення від продукту, то вона повернеться ще раз і друзів з собою приведе. Друга частина успіху – це заняття улюбленою справою, робота має бути саме такою. Якщо працювати там, де не комфортно і не подобається, ніякого успіху не буде. Завжди потрібно слухати своє серце.

Дайте поради студентам університету та абітурієнтам: як правильно планувати свій час, ставити мету, визначати пріоритети?

Єдиного рецепту немає. Є багато літератури на цю тему, де різні успішні люди діляться цікавими інструментами щодо планування часу, своїх пріоритетів. Знову ж таки, якщо немає натхнення до життя, до праці, до свого оточення, мотивації (справжньої!), то ніяке планування не вдасться, бо людина просто буде це робити заради того, аби це робити. Завжди потрібно себе запитувати: «А чи дійсно мені це потрібно?», «Чи приносить мені це задоволення, користь?». Раджу робити списки «за» і «проти». Це самоаналіз, який допомагає. Також раджу читати побільше книжок, адже книжки – це ті самі подорожі, але знаннями інших людей.

Які Ваші побажання almamater?

Перетворитися на осередок передової освіти України і стати одним із кращих університетів в Україні. І… відсвяткувати 200 років! Разом до успіху!

 Людмила Горчак, керівник відділу навчально-виховної роботи і гуманітарної освіти