Попередній захист кандидатської дисертації в дистанційному форматі

Попередній захист кандидатської дисертації в дистанційному форматі

2 червня на розширеному засіданні кафедри історії української літератури та компаративістики в онлайн-форматі на хмарній платформі Zoom відбулося попереднє обговорення кандидатської дисертації аспірантки кафедри Юлії Степчук на тему: «Шевченкознавчий дискурс Михайлини Коцюбинської в контексті літературної критики  другої половини ХХ століття». Робота виконувалася під керівництвом доктора філологічних наук, професора Олега Рарицького.

Головував на засіданні доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри журналістики Олександр Волковинський. У Оnline-обговоренні брали участь члени кафедри, рецензенти – кандидат філологічних наук, професор Галина Насмінчук, кандидат філологічних наук, доцент Людмила Починок, кандидат філологічних наук, ст. викладач Лариса Громик. Із оцінкою дисертаційної роботи  виступив  професор Олександр Волковинський. До дискусії долучилися старші викладачі кафедри Тетяна Джурбій, Інна Волковинська, Валерій Щегельський.

Під час відеозв’язку було розглянуто та обговорено основні положення кандидатської дисертації Юлії Степчук, підведено підсумки її наукових пошуків. Рецензенти висловили слушні зауваження і визначили низку завдань, які порадили врахувати дослідниці з метою поліпшення якості дослідження. Результатом обговорення було прийнято одностайне рішення врахувати зауваження і побажання рецензентів та рекомендувати дисертаційну роботу до захисту у спеціалізованій вченій раді.

Захід відбувся у форматі конструктивної онлайн-дискусії, щирого і відкритого діалогу. Учасники мали змогу обмінятися думками про роль і значення творчості Михайлини Коцюбинської у контексті літературно-мистецького шістдесятництва, участі письменниці у правозахисних процесах  доби. Юлія Степчук підготувала онлайн-презентацію, яка супроводжувалася відповідним коментарем і спрощувала сприйняття й розуміння виконаної роботи. Окрім того, аспірантка на завершення обговорення роботи запропонувала присутнім переглянути власний музичний кліп-колаж про життя і творчість Михайлини Коцюбинської під назвою «Прямостояча», що додало цілісності у сприйнятті образу письменниці і її творчості.

Формат проведення попереднього захисту сучасними онлайн-засобами став доволі зручним та ефективним. Незручностей  під час впровадження нової форми дистанційної роботи не виникало, позитивні емоції та дієва наукова атмосфера обговорення кандидатської дисертації Юлії Степчук зробили міжкафедральне засідання через монітор ефективним, творчим і продуктивним.

Олег Рарицький, завідувач кафедри історії української

 літератури та компаративістики