Історія успіху випускника К-ПНУ

Історія успіху випускника К-ПНУ

Вам цікаво, де працюють випускники університету, у чому секрет їхнього успіху, – про це та інше читайте в рубриці «Історія успіху випускника К-ПНУ».

Пишаємося випускниками Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка!

 ВОЛОДИМИР ЮХИМЧУК: «Залишатися людиною, бути собою, не втрачати віри у краще майбутнє і не забувати мріяти!»

 Юхимчук Володимир випускник природничого факультету 2015 року (спеціальність «Екологія та охорона навколишнього середовища», кваліфікація – еколог, вчитель екології). Інженер 1 категорії відділу по роботі зі споживачами Департаменту екологічного нагляду ПрАТ «АК «Київводоканал».

 Що спонукало Вас обрати фах еколога і стати студентом природничого факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка?

З дитинства я захоплювався природою, процесами та явищами, які відбуваються навколо нас. Закінчуючи школу, наближався той час, коли потрібно було визначатися з майбутньою професією. Для мене «розвідником» на природничому факультеті К-ПНУ імені Івана Огієнка був студент-географ – Олександр Юхимчук (мій старший брат). З історій про студентські будні, фото та відео з братового телефону, я зрозумів, що навчання буде цікавим та захопливим. Мені теж кортіло стати студентом природничого факультету. Залишалося лише визначитися зі спеціальністю. За порадою брата я подав документи на всі три спеціальності – географія, біологія, екологія. Вирішальним кроком для мене став поклик душі. Внутрішні відчуття мені говорили що екологія – це для мене. З вибором не помилився.

Розкажіть, будь ласка, про свої студентські роки. Чим запамяталися роки навчання на природничому факультеті?

Студентські роки для мене стали цікавими з 2 курсу, коли розгорнулося коло знайомих. Особливо запам’яталися посвята в студенти, перша зимова сесія, перший виступ у КВН на чолі з тренером Володимиром Черняком, перша практика з виїздом у Нігин та Китайгород, перший круїз заповідниками та природними парками України, участь у вченій раді університету. Незабутнім став і перший день після випускного вечора.

 Кого із викладачів згадуєте?

Часто згадую Колодій Валентину Анатоліївну, яка сприяла організації нашого позанавчального життя, проведенню різних заходів, завдяки яким ми дорослішали, набували соціального досвіду, розвивали свої таланти, подорожували; Федорчука Івана Вікторовича з профільними дисциплінами та прикладом того, як потрібно любити навколишнє середовище, захищати та оберігати природу, проводити просвітню роботу серед людей, які тебе оточують; Душанову Тетяну Віленівну та спільні з нею мегазахопливі дослідження!

 Пригадуючи студентські роки, за чим жалкуєте? Спілкуєтеся зі своїми одногрупниками? Вони працюють за фахом?

Не жалкую. Молодий, але прогресивний викладацький колектив краще розуміє «зеленого» студента та допомагає йому вжитися в нове середовище, збагнути подальші цілі та налаштувати правильний вектор.

У 2020 році планую організувати зустріч випускників-2015. Давно не бачився з одногрупниками. Хочу поспілкуватися з кожним. У нас була найдружніша група! Часто збиралися з приводу і без. Колектив був цілісним до самого випуску. Потім долі розійшлися. Хтось на роботу, комусь повістка в армію, хтось почав шукати кращого життя за кордоном. За фахом працює той, хто захотів і побачив перспективи розвитку. Інші – як доля склалася.

Які навики Ви здобули під час навчання в університеті?

Комунікабельність, відчуття відповідальності, навик планувати подальші дії на перспективу.

 Зважаючи на Ваш практичний досвід, як Ви вважаєте, які предмети потребують більш детального вивчення?

Зважаючи на те, де я працюю, на мою думку, варто більше уваги приділяти вивченню актуальних питань урбоекології. Це надважливо в теперішній час, коли урбанізація розвивається шаленими темпами, а відповідних фахівців дуже мало.

 Розкажіть про свою роботу. Знання, здобуті під час навчання, Вам знадобилися?

Я працюю в Департаменті екологічного нагляду – ПрАТ «АК «Київводоканал». Наша контролююча служба здійснює екологічний нагляд за дотриманням Правил користування каналізацією міста Києва організаціями та підприємствами, які підключені або мають намір підключитися до міської мережі водовідведення. Наша мета – виявляти порушників та здійснювати на них фінансовий вплив. А в разі ігнорування на порушників чекає відключення від мереж водопроводу та каналізації аварійною бригадою Київводоканалу.

Особисто моя робота це: розгляд технічної документації, надання консультацій керівнику або довіреній особі організації, що звертається до Департаменту, видання дозволів для використання міської мережі водовідведення, участь у міжнародних конференціях та семінарах, удосконалення робочих процесів та засобів комунікації між споживачами та системою контролю.

Знання, здобуті в університеті, досить важливі. Керівництво цінує кваліфікований персонал та сприяє його професійному розвиткові. Переваги якісної освіти відчувають досить часто. Є розуміння більшості процесів та ініціативи щодо їх удосконалення.

У своїй діяльності я вбачаю важливість та необхідність. Адже за відсутності контролю настане антропогенна катастрофа в столиці, а потім страждатиме все біологічне різноманіття р. Дніпро та все, що пов’язане з цією гігантською водною артерією України. 

Маєте час на відпочинок? Якому відпочинку віддаєте перевагу?

Так, часу достатньо. Організація дає можливість скористатися послугами комплексів відпочинку, які перебувають на балансі, або партнерів. У вільний час люблю виїжджати за місто, поближче до природи, гуляти біля річки, їздити на велосипеді, плавати на байдарках. Активний відпочинок завжди в пріоритеті.

Вважаєте себе успішною людиною? Які плани на майбутнє?

Деякою мірою так. Але все ж хочу досягнути більшого. Тому ніколи не зупиняюся на досягнутому і завжди беру приклад з тих, хто досягає успіху сам. Такі люди надихають, мотивують до нових звершень. Плани на майбутнє наче прості, але потребують значних зусиль та кропіткої праці. Тому раджу всім залишатися людиною, бути собою, не втрачати віри у краще майбутнє і не забувати мріяти. Звісно треба навчитися ловити можливості та хапатися за всі шанси задля досягнення своєї мети.

Які Ваші побажання almamater?

Нашій alma-mater бажаю розвитку та процвітання, іти в ногу і часом, щоб ряди випускників поповнювали талановиті студенти!

Людмила Горчак, керівник відділу навчально-виховної роботи і гуманітарної освіти