Зустріч з провідними науковцями

Зустріч з провідними науковцями

4 грудня в Орининській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся з’їзд-семінар під керівництвом кандидата філологічних наук доцента викладача К-ПНУ імені Івана Огієнка Олега Анатолійовича Рарицького. Цей захід став продовженням семінару, який розпочав свою роботу 3 грудня в стінах К-ПНУ імені Івана Огієнка. До організації проведення заходу долучилися директор Орининської школи Анатолій Павлович Ковальчук, вчителі-словесники та учні школи. Спеціальними гостями стали провідні фахівці Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України Геннадій Миколайович Нога, Юрій Володимирович Пелешенко, Олексій Дмитрович Сінченко, Сергій Анастасійович Гальченко, Роман Євгенович Кисельов, Андрій Євгенович Кравченко.

Семінар розпочався з цікавої екскурсії школою під керівництвом завуча Л.С. Марчак, яка розповіла історію навчального закладу, ознайомила з позакласним життям учнів. Варто відзначити, що школа має великий творчий потенціал: талановита молодь працює в різноманітних гуртках, активно бере участь у конкурсах, святах, культурних заходах району та області. Потішили пісні у виконанні Олександри Крилової, переможця Міжнародного фестивалю «Квітка на камені».

Офіційна частина семінару була присвячена 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка. Зокрема, в своєму виступі С.А. Гальченко та Г.М. Нога розповіли про видатного українського поета, поділилися здобутками в галузі шевченкознавства та наголосили на питаннях, які ще треба дослідити. Г.М. Нога згадав у своїй доповіді факти з життя подільського мандрівного дяка, барокового поета другої половини 17 ст. Петра Поповича-Гученського.

Олексій Сінченко розкрив цікаві сторінки дослідження творчості Шевченка представниками шістдесятництва та наголосив на проблемних питаннях сучасної літератури. Відзначив він під час спілкування й постать літературознавця та критика Івана Дзюби. Хвилиною мовчання вшанували пам`ять, філософа, видатного українця Євгена Сверстюка, якого цього дня відспівували у Києві.

Не залишилася поза увагою й постать шістдесятниці Михайлини Коцюбинської, яка в 2006 році відвідала Оринин і майже місяць прожила в селі.

На завершення учасники семінару обмінялися подарунками: гості зі столиці подарували Орининській ЗОШ найновіші примірники сучасних досліджень в галузі літературознавства, а школа – книги про свій навчальний заклад.

Побувала колегія і в Гуківській ЗОШ І-ІІІ ст. Чемеровецького району, де разом з дирекцією школи було заплановано проведення наступного семінару, присвяченого творчості Петра Поповича-Гученського.

Підсумком стали відвідини могили Романа Шухевича в Гукові.

Інна Мисюра, магістрантка факультету
української філології та журналістики