Стан та перспективи збереження Дністра

Стан та перспективи збереження Дністра

На базі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка 9 липня 2015 року відбувся науково-практичний семінар «Стан та перспективи збереження Дністра», організований науковцями національного природного парку «Подільські  Товтри» та природничого факультету університету. Участь взяли представники Кам’янець-Подільської районної держадміністрації, представники сільських рад, освітяни району. На семінарі  з доповіддю про сучасний стан і перспективи екосистем Дністра виступила д.б.н. Л. Любінська, завідувач кафедри біології та методики її викладання, голова НГО Товариство подільських природодослідників та природолюбів, про моніторинг водного середовища розповіла О.П. Кучинська, завідувач науково-дослідного відділу НПП, голова Кам’янець-Подільського районного осередку ВЕЛ, основні загрози  для  екосистем  р. Дністер та роль громади у їх вирішення висвітлив м.н.с. НПП  М.М. Рябий.

В обговоренні взяли участь О.М. Левицький, інспектор управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Хмельницькій області, І.В. Овчаренко, представник Кам’янець-Подільської райдержадміністрації, В.Б. Студенець, заступник начальника Кам’янець-Подільського Міжрайонного управління водного господарства, В.А. Кінц, керівник ПП «Маяк», В.А. Голованьов, голова Колодіївської сільради, М.А. Прощук, голова Устянської сільради, Н.М. Худик, голова Панівецької сільської ради.

Про напрямки діяльності з охорони екосистем р. Дністер виступив інспектор з охорони ПЗФ парку М.А. Борисов, а про еколого-освітню діяльність НПП розповіла провідний фахівець з екологічної освіти О.В. Дем’янова.

 Голова Хмельницького обласного осередку ВЕЛ, к.т.н., завідувач кафедри екології Хмельницького національного університету Н.Г. Миронова наголосила на активній участі учнівської молоді та освітян в охороні природи і вручила подяки та подарунки з нагоди відзначення Дня Дністра: Г.С. Гакман, директору Гораївської ЗОШ 1-2 ступенів, голові Гораївського осередку ВЕЛ, М.В. Юрченко, вчителю біології  Староушицької ЗОШ 1-3 ступенів екологічного спрямування та активним юним природолюбам згаданих навчальних закладів.

На семінарі прийнято резолюцію, в якій запропоновані заходи вирішення проблемних питань в басейні річки Дністер.

 

РЕЗОЛЮЦІЯ

щодо вирішення проблемних питань в басейні річки Дністер

Аналізуючи стан екосистем р. Дністер та його басейну, флористичного і фауністичного різноманіття, оцінюючи вплив антропогенних чинників вважаємо за необхідне :

  1. Прем’єр-міністру, Верховній Раді України, Президенту України . Зняти мораторій на проведення екологічного інспектування використання природних ресурсів та впливу на їх стан і охорону.
  2. Департаменту екології  та природних ресурсів Хмельницької обласної адміністрації створити та обнародувати реєстр природокористувачів, діяльність яких пов’язана з використанням земельних і водних ресурсів в межах територій річкових басейнів для оперативного контролю та моніторингу, зокрема, р. Дністер та її приток.
  3. Державній екологічній інспекції в Хмельницькій області вдосконалити систему моніторингу басейнів малих річок шляхом збільшення постів спостережень, зокрема, в місцях потенційного забруднення та в районах еродованих і ерозійнонебезпечних земель за основними гідрологічними (швидкість течії, рівень і витрати води) та гідрохімічними (каламутність, біологічне споживання кисню, хімічне споживання кисню) показниками.
  4. Державній екологічній інспекції в Хмельницькій області запровадити екологічні рейди екологічними інспекціями та перевірки  разом з представниками громадськості та прокуратури.
  5.  Державній екологічній інспекції в Хмельницькій області, науковцям Кам’янець-Подільського національно університету імені Івана Огієнка та НПП «Подільські  Товтри» здійснити оцінку стану екосистем в межах впливу малих ГЕС.
  6. Хмельницькій обласній адміністрації та Хмельницькій обласні Раді  прийняти рішення про заборону промислового вилову риби   на 5 років  задля відновлення популяцій.
  7. Хмельницькій обласній адміністрації та Хмельницькій обласні Раді  прийняти рішення про розробку паспорта на кожну поверхневу водойму з  електронною базою даних стосовно стану водоохоронних зон, наявності джерел забруднень та небезпечних об’єктів.
  8. Керівництву Дністровської ГЕС проводити попуски води у терміни, вказані   науковцями.
  9.  Довести до відома комісії з формування списків Червоної книги  про включення у перелік рідкісних та зникаючих видів риб, зокрема рибець. Включит рибець до переліку рідкісних видів Хмельницької області.
  10.  Хмельницькій  обласній державній  адміністрації забезпечити виготовлення проекту та винесення меж в натуру всіх об’єктів ПЗФ.
  11.  Землевланикам та землекористувачам, сільським радам ліквідувати стихійні смітники.
  12.  Кам’янець-Подільській міській раді та міськвиконкому виготовити проект очисних споруд зливових стоків в межах міста і провести реконструкцію та будівництво каналізаційної мережі Старого міста.
  13.  Науковцям  Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка та  НПП «Подільські  Товтри» проводити семінари-практикуми із залученням відповідних органів місцевого самоврядування, влади та підприємців,  видавати буклети, листівки.

Людмила Любінська,
завідувач кафедри біології
та методики її викладання