Етнологічна експедиція – 2015

Етнологічна експедиція – 2015

Багато хто у наш час забуває, що саме минуле покоління дає нам можливість заглянути у потаємне, цікаве та заворожуюче. Існує переконання, що знання наших предків уже давно опубліковані у наукових статтях та книгах, але наша експедиційна група, очолювана завідувачем навчально-наукової лабораторії етнології В.В. Щегельським, ще раз переконалася, що справа ця є вкрай необхідною та почесною.

Після завершення навчального року перед нами, студентами 1-го курсу факультету української філології та журналістики, постав вибір або виконувати завдання навчальної практики з фольклору України за місцем проживання, або стати учасниками етнологічної експедиції. Звісно, нашим рішенням було брати участь у роботі експедиції, яку організовує навчально-наукова лабораторія етнології. Пошуки проходили у Кам’янець-Подільському районі, а саме у населених пунктах Гуменці, Вербка, Привороття ІІ та Колубаївці. Умови для проживання та праці були дуже добрими, тому наша група з великим азартом одразу взялася до роботи.

З перших днів нам стало цікавим спілкування з людьми, які живуть у своєму, власному світі, який має свої правила та зацікавленості. Люди щирі та добрі, завжди раді допомогти та розповісти якусь цікаву легенду села про його походження чи мікротопонімів. Але не тільки легенди та розповіді змусили нас слухати їх з неймовірною цікавістю, а й талант цих людей, який линув у піснях, що торкалися до серця ще з перших нот і слів. Прослуховуючи щовечора зібрану інформацію, ми ділилися враженнями від почутого та записаного на електронні носії. Кожен, сідаючи за «великий стіл», розповідав про щось нове та цікаве. Для людей, що мешкають у цих селах уся ця інформація була звичайною, але для нас вона була новою та неймовірно захоплюючою. Ми дізнавалися про обряди весілля, про прикрашання дівчини віночком, сплетеним власноруч з барвінку, що символізував вічне життя та кохання, про різні секрети вдало вийти заміж, про історію товтрового кряжу та його височин, що нас оточували, про історію заснування сіл та виникнення річок, які омивали їх території. Жодного дня не минуло, щоб ми не були враженими почутим та побаченим. Наша група зібрала багато інформації та старовинних експонатів, що у майбутньому поповнять експозиційну залу лабораторії етнології нашого університету. Ми переконані, що мудрість та знання старших людей повинні передаватися з покоління в покоління. Сьогодні ми зібрали цю інформацію та маємо розуміння про минуле наших бабусь та дідусів, а в же завтра про це знатимуть наші діти та онуки. Кожне слово, кожна приказка та прислів’я не повинні йти у забуття, жодної пісні не повинно бути втрачено. А легенди та історія цих земель повинні передаватися з уст в уста, від нас і до наших нащадків.

Завдяки виваженому та мудрому керівництву, експедиція була насиченою та вдалою. Поради керівника та піклування про нас завжди давали гарні результати у роботі, а його підтримка і надалі дає нам надію у великих звершеннях у майбутньому. Тому віримо, що результати нашої праці стануть маленькою краплиною у вивченні культурної історії України. За час експедиції ми ще більше здружилися, закріпили наші теоретичні знання з усної словесності на практиці, досліджуючи автентичні її прояви, навчилися готувати страви української кухні у польових умовах, стали ще більш самостійними, що обов’язково знадобиться нам у педагогічній роботі та подальшому особистому житті.

Хочеться відзначити, що експедиція відбулася з-за підтримки ректорату університету в особі ректора С.А. Копилова, деканату факультету української філології та журналістики, декан Ю.О. Маркітантов, кафедри історії української літератури та компаративістики, завідувач О.А. Рарицький, та профкому студентів, аспірантів та докторантів (голова М.В. Моштак). Окрема подяка начальнику відділу освіти Кам’янець-Подільської РДА О.В. Пронозюк, директору Гуменецького НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів, гімназія» Л.О. Пазюк та голові Гуменецької сільської ради І.Г. Абдулкадировій за сприяння у проведенні експедиції. Щирі слова вдячності усім, хто знайшов хвилинку часу та поділився з нами своїми знаннями, увіковічнюючи себе та свій рід в історії свого краю.

P.S. Експедиційні будні ділили Ольга Грель, Катерина Кириловська, Владислава Медвецька, Лариса Пікуля та Ірина Царюк.

Лариса Пікуля, cтудентка факультету
української філології 
та журналістики,
учасниця етнологічної експедиції

.