Свято пам’яті і літератури

Свято пам’яті і літератури

Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка завжди був і залишається культурним центром. Науковці, літератори і громадські діячі ніколи не оминають наш виш.

22 жовтня до Дня народження Університету Огієнка і до 130-ї річниці від Дня народження Володимира Свідзінського відбулася відкрита лекція, яку організувала кафедра історії української літератури та компаративістики.

Студенти і викладачі з нетерпінням чекали цього дня, адже лекцію мала провести Елеонора Соловей – критик, літературознавець, доктор філологічних наук, професор, член НСПУ та Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу. На жаль, сталися непередбачувані обставини і Елеонора Степанівна за станом здоров’я не змогла прочитати заплановану лекцію. Та організатори не скасували літературне свято і запросили не менш поважного гостя – Василя Горбатюка – українського письменника, голову хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України, директора Хмельницького обласного літературного музею.

Розпочав захід Олег Анатолійович Рарицький, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри історії української літератури та компаративістики, який привітав присутніх з подвійним святом. Олег Анатолійович наголосив на значенні Івана Огієнка і Володимира Свідзінського в українській культурі та освіті. Також представив поважну президію, до якої увійшли Василь Іванович Горбатюк, письменник, літературознавець; Галина Йосипівна Насмінчук, кандидат філологічних наук, професор, заступник декана факультету української філології та журналістики з навчально-методичної роботи; Лариса Іванівна Громик, кандидат філологічних наук, старший викладач, заступник декана з виховної та профорієнтаційної роботи.

Далі до слова запросили Василя Горбатюка, який розповів про життя Володимира Свідзінського, його період проживання в Кам’янці-Подільському і навчання в аспірантурі нашого вишу. Також письменник розповів про початок творчості Свідзінського і значення поета в історії української літератури.

Аудиторія ставила багато запитань Василеві Івановичу, на які він люб’язно відповів. Працівники центральної бібліотеки підготували виставку книг, яку представила Анжела Куверіна, бібліотекар ІІ категорії. Також Анжела Павлівна прочитала авторський вірш, присвячений пам’яті поета.

Елеонора Степанівна Соловей переказала вітання нашому університетові і подарувала добірку цінних книг бібліотеці К-ПНУ.

Лілія Надвідна,
кореспондент газети