А вже Покрова одцвіла…

А вже Покрова одцвіла…

Ми, українці, мусимо знати наші традиції та їх популяризувати. Нещодавно у нашому університеті відбувся захід під назвою «Дива української осені» до Дня українського козацтва та свята Покрови Пресвятої Богородиці. Нагадаємо, що покровителькою і заступницею українських козаків була саме свята Покрова, на честь якої було збудовано церкву в Запорізькій Січі. За народними звичаями, від Покрови починалися вечорниці та весілля, які тривали до пилипівських заговин (27 листопада). Українська мудрість наголошує: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Пояснюється це чіткою регламентацією суспільного життя, яка пов’язана з господарською діяльністю, а саме хліборобським річним циклом. У народі так кажуть: «Розумні жито жнуть, а дурні на весілля йдуть», що характеризує негативне ставлення до масових розваг, коли врожай ще в полі. Дівчата зверталися до святої Покрови з такими словами: «Покрівонько, покрівонько, покрий мені голівоньку як не хусткою, то онучею, бо дівкою вже надокучило».

Однією з форм передвесільних взаємин було залицяння хлопців до дівчат, що знайшло своє відображення у ляканні дівчат темної пори вирізаними з гарбуза страховиськами, у які для ефектності ставилася запалена свічка. Складалася така ситуація, що хлопці ніби лякають дівчат, а дівчата ніби бояться. Звичайно, що розв’язкою цього дійства було сподівання бути пов’язаним рушником (як згода на одруження) або ж отримання гарбуза, що означало відмову.

Завдячуючи праці бібліотекарів, відвідувачі виставки дізналися багато цікавого про справжню цінність цього овочу. Із матеріалів підготовленої виставки ми дізналися про техніку вирізання гарбуза, його лікувально-цілющі властивості, кулінарні секрети, а також косметологічні рецепти краси, пов’язані з гарбузом. Неймовірно смачною вдалася гарбузова каша, приготовлена кухарями їдальні нашого університету, якою пригощалися усі охочі.

Кульмінаційними моментами роботи виставки були її відвідини учнями шкіл міста, студентами коледжу культури та мистецтв, податкового коледжу, а також студентами з різних факультетів нашого вишу. Приємні враження подарували організаторам виставки поважні гості нашого університету – делегація зі Словакії, яка прибула до нашого міста для підписання меморандуму про співпрацю між культурно-інформаційним центром «Словацький дім», Кам’янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка та міською радою. Саме завдяки гостям-відвідувачам створювалася неймовірно затишна та дружна атмосфера.

Нагадаємо, що захід відбувся у добрих українських традиціях, а саме – організація толоки (форма взаємодопомоги в українців, яка не вимагала оплати). Долучилися до справи, окрім навчально-наукової лабораторії етнології (завідувач В.В. Щегельський), кафедра історії української літератури та компаративістики (завідувач О.А. Рарицький), кафедра образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва (завідувач Н.О. Урсу; викладач Т.Н. Такіров), центральний абонемент бібліотеки та відділ зберігання фондів (директор Л.В. Климчук, завідувач відділу Л.В. Ситник), профком студентів, аспірантів і докторантів (голова М.В. Моштак). Ініціативно вирішив питання забезпечення світлового ефекту електрик університету М.І. Венгринський.

Сьогодення вносить нові корективи та звичаї інших народів у культурне життя українців. Один з них – святкування Хелловіну, яке теж пов’язане з вирізанням химерних потвор із гарбуза. Звісно, нам цікаво дізнатися про традиції інших країн, але не варто забувати і про свої, про історію їх виникнення та побутування. Пишаймося, що ми – українці

P.S. За підтримки усіх присутніх під час проведення виставки було зібрано кошти добровільних внесків, що будуть передані захисникам України, колегам, які перебувають у зоні АТО.

Лариса Пікуля, студентка факультету
української філології та журналістики