На педагогічному факультеті відсвяткували Тиждень Дошкілля

На педагогічному факультеті відсвяткували Тиждень Дошкілля

Щороку в Україні 27 вересня відзначається День вихователя і дошкільного працівника освіти або загалом – Всесвітній день Дошкілля. На педагогічному факультеті університету, де понад десять років готують майбутніх вихователів дітей дошкільного віку,  відзначення цього свята вже стало  доброю традицією. Цьогорічний Тиждень дошкілля тривав  з 21 по 25 вересня.

Розпочалося святкування 21 вересня із фотовернісажу «Збережи в собі дитинство»,  який підготувала кафедра теорії та методик дошкільної і початкової освіти. Студенти мали змогу побачити дитячі фотографії викладачів факультету та впізнати їх.

У цей же день завідувачкою читальним залом-абонементом педагогічного факультету Сологуб Т.В. та бібліотекарем І категорії Сивак Н.Й. була організована виставка фахової літератури «Дошкільна освіта – основа всебічного розвитку дитини». Виставка тривала  упродовж усього Тижня дошкілля.

22-23 вересня спільно з Управлінням освіти і науки міста була проведена ІІ Регіональна науково-практична конференція «Від творчого педагога до творчої дитини».

По закінченні пленарного засідання всі учасники конференції мали можливість взяти участь у майстер-класах, які проводили педагоги ДНЗ нашого міста.

Стара Тетяна Федорівна – вихователь з фізичного виховання Кам’янець-Подільского ДНЗ №8 «Колосок». Тема майстер-класу: «Інноваційні здоров’язбережувальні технології в дошкільному закладі (пілатес, футбол)».

Цятко Людмила Олександрівна – музичний керівник Кам’янець-Подільского ДНЗ №8 «Колосок». Тема майстер-класу: «Організація роботи гуртка вокального співу в інтеграції з театралізованим мистецтвом (виготовлення конусної ляльки)».

Стаднік Людмила Станіславівна – вихователь Кам’янець-Подільского ДНЗ №2 «Гномик». Тема майстер-класу: «Роль народної іграшки у формуванні зачатків духовності дошкільника (виготовлення ляльки-мотанки)».

У рамках конференції у дошкільних навчальних закладах започатковано День науки, який відбувався у різних формах співпраці із залученням викладачів кафедри. Так, педагогічний фрістайл на тему «Забезпечення неперервності дошкільної та початкової шкільної освіти через реалізацію принципу наступності» пройшов у ДНЗ № 21 «Золота рибка» за участі кандидата педагогічних наук, доцента кафедри теорії та методик дошкільної та початкової освіти КПНУ Бахмат Наталії Валеріївни, кандидата педагогічних наук, доцента Газіної Ірини Олександрівни та викладача кафедри, вихователя-методиста ДНЗ Олійник Олени Михайлівни. Науковці спільно із педагогами ДНЗ обговорювали актуальну проблему найбільш сприятливого віку вступу дитини до школи.

Доцент Бахмат Н.В. долучилась також до круглих столів у інших дошкільних навчальних закладах. Так, у ДНЗ № 7 «Колобок» обговорювалась проблема «Психолого-педагогічний континуум життєдіяльності дітей дошкільного віку».

В ДНЗ №17 «Світлячок» круглий стіл був присвячений проблемі особливостей формування конкурентоспроможності майбутнього педагога дошкільних закладів освіти.

На базі ДНЗ №19 «Калинка» відбулося  засідання круглого столу на тему «Інноваційний потенціал новоствореного педагогічного колективу» за участі викладача кафедри теорії та методик дошкільної і початкової освіти Кам`янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, вихователя-методиста ДНЗ №21 «Золота рибка» – Олени Михайлівни Олійник. Під час інтерактивного професійного спілкування з педагогічним колективом учасники мали можливість обговорювати професійні питання організації ефективної взаємодії у колективі та з батьківською громадськістю,  вирішувати нагальні робочі проблеми, обмінюватися досвідом виховання дошкільників.

У ДНЗ №16 «Айболить» був проведений круглий стіл на тему «Основні проблеми художньо-естетичного розвитку сучасного дошкільника», на якому старший викладач кафедри теорії та методик дошкільної і початкової освіти, кандидат педагогічних наук Катерина Іванівна Демчик окреслила найоптимальніші шляхи  розв’язання проблеми.

На базі ДНЗ №12 «Веселка» завідувач кафедри теорії та методик дошкільної і початкової освіти, доцент Бабюк Тетяна Йосипівна взяла участь у обговоренні проблеми наступності дошкільної та початкової ланок освіти в Україні.

Доцент кафедри теорії та методик дошкільної і початкової освіти, кандидат психологічних наук Каньоса Наталія Григорівна долучилась до обговорення актуальних проблем сучасної дошкільної освіти за круглим столом ДНЗ № 9 «Барвистий віночок».

3 вересня студентами 1-5 курсів напряму та спеціальності «Дошкільна освіта» був організований конкурс-презентація стінівок «Сучасне дошкілля». До їх створення студенти підійшли творчо та креативно: дібрали цікавий матеріал про дітей дошкільного віку, вислови видатних педагогів про дитинство та дітей, поради батькам щодо виховання і навчання дошкільників тощо. Окрім стінівок, студенти прикрасили фойє педагогічного факультету паперовими долоньками із цікавими висловами дітей.

Наступними естафету святкування Тижня дошкілля 24 вересня перейняли студенти-дошкільники 4 курсу, які підготували творчий звіт про проходження літньої практики. Оскільки вони проходили практику не лише в дошкільних закладах різних міст і сіл України, а й в оздоровчих таборах, то було корисним та захоплюючим ознайомитись із цікавинками процесу проходження студентами цього виду практики.

Зі вступним словом  на цьому  виступила керівник практики Демчик Катерина Іванівна, старший викладач кафедри теорії та методик дошкільної і початкової освіти, кандидат педагогічних наук.

Далі  зі своїми повідомленнями виступили практиканти Карюк О., Варга І., Перепічка М., Гаджук А., Витвицька О. та Бродський Б. Студенти повернулися з практики з чудовими враженнями й глибоким переконанням у правильності вибору майбутньої професії. Позитивні емоції та гарний настрій відображені ними у мультимедійних презентаціях, а Витвицька О. навіть провела кілька оригінальних фізичних вправ, що найбільше сподобалось аудиторії.

Після завершення виступів студенти разом із керівником розглянули підготовлений  ними фотозвіт про проходження практики у формі стінівки.

Четвертий день святкування Тижня дошкілля завершився проведенням фотоквесту «Щасливе дитинство», який старший викладач Демчик К.І. оформила у формі фотосушки у фойє педагогічного факультету. Сутність фотоквесту полягала у відшукуванні  студентами на фотографіях дітей певної вікової категорії (діти раннього віку чи старші дошкільники), студентів старших курсів, які зафіксовані на фото під час проходження практики тощо.

Цей конкурс виявився цікавим та захопливим не лише для студентів 4 курсу, але й для тих, у яких проходження педагогічної практики ще попереду.

Завершальним етапом святкування Тижня Дошкілля було проведення 25 вересня у Сквері «Водойма» флеш-мобу «Україна – земля наших дітей,  у якому взяли участь не лише студенти-дошкільники, а й майбутні учителі початкових класів.

Перша команда виступала у кепках.

Друга  – танцювала  в картатих сорочках.

Третя команда була у спідничках.

Завершився флеш-моб спільним співом трьох команд під пісню А.Кузьменка «Україна» (Кузьми Скрябіна) у виконанні О.Пономарьова

В цілому Тиждень дошкілля засвідчив  високий рівень співпраці у підготовці висококваліфікованих фахівців  для дошкілля як професорсько-викладацького складу університету, так  і  керівників управління освітою, а для студентів став  черговою сходинкою до  професійної майстерності  й просто яскравою подією студентського життя.

Катерина Демчик, канд. пед. наук,
старший викладач кафедри теорії

та методик дошкільної і початкової освіти
педагогічного факультету