Вітаміни та їхній дефіцит

Вітаміни та їхній дефіцит

Вітаміни – дуже важливі для організму людини живильні елементи. Їхній дефіцит чи відсутність впливають на стан здоров’я людини та її зовнішній вигляд.

Поява на шкірі пігментних плям, судинної сітки, в’ялість свідчить про нестачу вітаміну С, який допомагає синтезувати колагенові волокна. Але його вміст можна поповнити за рахунок уживання цитрусових, чорної смородини, шипшини, ківі, яблук, квашеної капусти.

Сухість, блідість, ранки, які довго не заживають, та тріщинки є проявами дефіциту вітаміну А. Знайти його можна в моркві, буряках, вершковому маслі, яєчному жовтку, риб’ячому жирі, печінці.

Також ці симптоми можуть проявлятися при дефіциті вітаміну В7 (біотин), який стимулює регенерацію клітин. Він є в печінці, житньому хлібі, рисових висівках, бобах, грецьких горіхах, яєчному жовтку. Часті дерматити, тріщини на губах, заїди є проявом дефіциту вітаміну В2 (рибофлавіну). Він бере участь у процесах обміну речовин та клітинного дихання. Його можна знайти в пивних та пекарських дріжджах, мигдалі, яловичині та свинині, яйцях, рибі, сирі, какао.

Вугрові висипи з’являються найчастіше при дефіциті фолієвої кислоти, цинку та селену. Джерело селену – морепродукти, яйця, субпродукти, кукурудза, зерна пшениці, помідори, часник, гриби, хліб з муки грубого помелу. Цинку багато в гречаній, вівсяній, ячмінній крупах, бобових, м’ясі, птиці.

Якщо змінюються нігті (ламаються, змінюють колір тощо), – це сигнал організму про дефіцит вітамінів С, А чи Є. Це також може бути свідченням дефіциту мінералів та мікроелементів.

Найчастіше авітаміноз проявляється в останні місяці зими та на початку весни.

Щоб бути здоровим, бадьорим, сповненим сили, потрібно правильно харчуватися й не забувати про вітаміни.

Найкращий спосіб задовольнити організм вітамінами взимку – дотримуватися збалансованого харчування, але з обов’язковим споживанням фруктів та овочів. Можна додавати овочі в супи, тушкувати їх та запікати. Треба відмовитися від спиртного, тому що воно вбиває та нейтралізує вітаміни в організмі людини.

Зазвичай ми поповнюємо запас вітамінів через продукти харчування та напої, але з вітаміном Д все по-іншому. Він потрапляє в організм внаслідок дії сонячних променів на шкіру людини. Деякі продукти теж містять вітамін Д, тому потрібно звертати особливу увагу на їх споживання: це молочні продукти, жирна риба, (сьомга, лосось), тунець, маргарин, яйця, сир. Необхідно підтримувати імунну систему мультивітамінними комплексами.

Один із найпростіших способів додати вітаміни-антиоксиданти до раціону – пити зелений чай. Достатньо випити впродовж дня 1 склянку.

Варто також пам’ятати, що все повинно бути збалансованим. Надлишок вітамінів чи мікроелементів може зашкодити організму. Вітамінні препарати необхідно приймати як загальнозміцнювальні засіби при розумовому чи фізичному виснаженні, розладах сну та апетиту, в період відновлення функцій організму після важких захворювань, для профілактики гіповітамінозів, а також під час лікування інших хвороб.

Майя Стринадко, лікар здоровпункту