Регіональна науково-практична конференція, яка відбулася у Всеукраїнському форматі

Регіональна науково-практична конференція, яка відбулася у Всеукраїнському форматі

23 жовтня 2014 року на факультеті іноземної філології відбулася ІІІ Регіональна науково-практична конференція «Методика викладання філологічних дисциплін у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах України».

Головна мета конференції передбачає обмін педагогічним досвідом та інтеграцію методик вищої та загальноосвітньої школи у навчальний процес. Ідею проведення цього заходу, яка належить заступнику декана з наукової роботи Поліні Львівні Шулик, підтримали голова методичної ради факультету Тетяна Михайлівна Петрова і завідувачі кафедр Оксана Василівна Галайбіда (кафедра англійської мови), Антоніна Володимирівна Уманець (кафедра іноземних мов), Олександр Володимирович Кеба (кафедра германських мов і зарубіжної літератури), Людмила Олександрівна Іванова (кафедра німецької мови), Семен Дмитрович Абрамович (кафедра слов’янської філології та загального мовознавства), які і склали ядро організаційного комітету конференції.

На пленарному засіданні з вітальним словом до учасників звернулася голова методичної ради факультету Тетяна Михайлівна Петрова. Представлена на пленарному засіданні доповідь кандидата філологічних наук, професора кафедри германських мов і зарубіжної літератури Поліни Львівни Шулик акцентувала актуальні проблеми та орієнтири сучасної методики.

Учасники конференції працювали у чотирьох секціях: «Формування міжкультурної комунікативної компетенції у процесі навчання англійської мови» (керівник – Т.М. Петрова, кандидат педагогічних наук, доцент), «Новітні тенденції методики викладання німецької мови в європейському освітньому просторі» (керівник – Т.В. Боднарчук, кандидат педагогічних наук, доцент), «Іноземні мови професійного спрямування» (керівник – А.В. Уманець, кандидат філологічних наук, професор), «Інноваційні шляхи та методи викладання слов’янських мов і світової літератури» (керівник – П.Л. Шулик, кандидат філологічних наук, професор). Тематика доповідей відзначалася не лише розмаїттям, але й глибиною та важливістю поставлених проблем. Серед них: аналіз та сучасна інтерпретація літературно-художніх творів, історія розвитку методичної науки, питання використання варіативних методик, новітніх технологій, комп’ютерної техніки, міжпредметних зв’язків у процесі викладання філологічних дисциплін у навчальних закладах різних рівнів. У виступах учасників конференції та їх обговоренні відбився не тільки інтерес до поставлених проблем, але й прагнення застосувати досягнення методичної науки у практиці викладання. Атмосфера неофіційного спілкування та відкритості, що панувала на конференції, сприяла жвавій дискусії. Основні результати досліджень опубліковані у збірнику тез. Загальне зацікавлення викликала презентація нової науково-методичної продукції викладачів факультету.

Позитивними моментами цьогорічного наукового зібрання є очевидне підвищення інтересу до факультетської конференції науковців з інших областей України (зокрема, серед учасників були представники Київської, Волинської та Тернопільської областей), що змінює її формат з регіональної на Всеукраїнську.
Нові ідеї, що зародилися у процесі роботи, ще раз підтверджують значний практичний і науковий резонанс конференції та необхідність її проведення і надалі.

Володимир Кшевецький, керівник відділу
наукової роботи і міжнародних зв’язків