Запрошуємо на презентацію книги «Археологія України за роки незалежності»

Запрошуємо на презентацію книги «Археологія України за роки незалежності»

Шановні друзі! Запрошуємо вас на презентацію книги «Археологія України за роки незалежності».

На  сторінках видання українські археологи в максимально доступній формі виклали найцікавіші результати своїх досліджень за останні тридцять років.  З 1991 року відкрили величезну  кількість нових археологічних пам’яток, отримали тисячі унікальних знахідок, у тому числі й таких, які стали своєрідною культурною візитівкою України та змінили розуміння її давньої історії.

У книзі міститься  понад 50  авторських нарисів, що охоплюють період від кам’яної доби до Нового часу. Як зауважує редколегія: «Формат видання  не дозволив надати детальну інформацію про всі досліджені за тридцять років пам’ятки. Ми відмовились також від відбору найцікавіших з них, бо критерії «цікавості» дуже розмиті, майже завжди — суб’єктивні. Вибір залишений за авторами. Всі вони без винятку — науковці, безпосередні учасники розкопок тих пам’яток, про які йдеться у цій книзі. Географія пам’яток охоплює всю Україну».

У збірнику широко представлені   дослідження на території Хмельницької області; відзначено важливість відкриття унікальної ранньопалеолітичної стоянки поблизу Меджибожа, віком від 1,2 до 0,4 мільйона років; згадується знаменитий давньоруський скарб із села Городище. Також окремі розвідки присвячені дослідженням в Кам’янці-Подільському в 2016-2020 роках. Це відкриття майстерні з обробки металу трипільської культури та об’єктів ХІІІ-XVII століть.

Книга створена завдяки спільним зусиллям загальноукраїнської організації «Спілка археологів України» та Інституту археології НАН України.

Ознайомитися з колективною монографією можна за покликанням:

http://vgosau.kiev.ua/load_books/30-arh.pdf

Співорганізатори:

Департамент гуманітарної політики Кам’янець-Подільської міської ради;

Історичний факультет К-ПНУ імені Івана Огієнка ;

Всеукраїнська громадська організація «Спілка археологів України»:

https://www.facebook.com/AssociationArchaeologistsUkraine;

http://vgosau.kiev.ua/;

Інститут археології НАН України:

https://www.facebook.com/iarchaeology;

https://www.iananu.org.ua/.

Презентація відбудеться  09  лютого  о 12 годині в 24 авдиторії  історичного факультету К-ПНУ  за адресою Татарська, 14 .