На історичному факультету К-ПНУ відбулася лекція-презентація доктора історичних наук Віталія Михайловського

На історичному факультету К-ПНУ відбулася лекція-презентація доктора історичних наук Віталія Михайловського

22 квітня до К-ПНУ завітав випускник історичного факультету 1997 року, доктор історичних наук Віталій Михайловський, який презентував для науково-педагогічних працівників і студентів книгу «НАШІ КОРОЛІ – REGES NOSTRI. Володарі та династії в історії України (1340-1795)».

Віталій Михайловський – історик, який використовує у своїх дослідженнях сучасні методи світової історичної науки. Автор стверджує: «Королі й володарі в нашій історії потрібні для кращого розуміння минулих подій. Якщо звертатися до наших давніх часів XIV-XVIII століть, то присутність на сторінках історії королів дасть змогу набагато чіткіше усвідомлювати події сивої давнини, шукати й знаходити цікаві приклади та сприймати їх у контексті того часу, коли вони відбувалися. Без цього наше розуміння минулого неповне, а сприйняття сьогодення надто легковажне».

У виданні йдеться про королів і династії від 1340-х та до 1790-х років, підданими яких були наші предки. У першій частині розказано про королів із династії П’ястів, Анжу та Яґеллонів. Друга частина висвітлює історії виборних королів, яких шляхта обирала на елекційних сеймах у Речі Посполитій. У вісімнадцяти нарисах представлено біографії монархів та історії династій у контексті нашої історії.

Книга вирізняється надзвичайною добіркою фотографій документів, старих карт і картин.

Під час зустрічі Віталій Миколайович окреслив основні аспекти власних досліджень історії Поділля, розповів про те, що надихнуло написати книгу на основі проілюстрованих матеріалів.

Присутні мали можливість поспілкуватися з автором, отримати відповіді на всі питання, які їх цікавили.

Також обговорили не лише книгу, але й актуальні питання, пов’язані з останніми подіями в Україні та світі. Автор поділився спогадами про навчання на історичному факультеті, ідеями та планами щодо подальших досліджень.

Пресцентр