«Оцінювання в НУШ. Як оцінювати без знецінювання»: тренінг учителя Наталії Рудніцької для науково-педагогічних працівників і здобувачів вищої освіти К-ПНУ

«Оцінювання в НУШ. Як оцінювати без знецінювання»: тренінг учителя Наталії Рудніцької для науково-педагогічних працівників і здобувачів вищої освіти К-ПНУ

Факультет іноземної філології вкотре гостинно вітав у своїх стінах учительку української мови та літератури, зарубіжної літератури, вчителя-методиста, експертку Державних стандартів базової та профільної середньої освіти, вчительку Всеукраїнської школи онлайн, тренерку НУШ – Наталію Рудніцьку.

09 травня 2024 року науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти К-ПНУ пройшли тренінг від пані Наталії на тему: «Оцінювання в НУШ. Як оцінювати без знецінювання».

Спікерка розкрила філософію оцінювання в Новій українській школі, представила інноваційні методи формувального оцінювання та поділилася практичними стратегіями їх впровадження в освітній процес.

Ось кілька практичних рекомендацій щодо оцінювання в НУШ без знецінювання учнів:
1. Використовувати різноманітні форми оцінювання: спостереження, самооцінювання, оцінювання однолітків.
2. Оцінювати не лише результати, а й сам процес навчання – зусилля, старанність, креативність учнів.
3. Створювати атмосферу довіри та підтримки, де помилки сприймаються як можливості для навчання.
4. Залучати учнів до процесу оцінювання, обговорювати критерії успіху та очікування.
5. Концентруватися на індивідуальному прогресі кожного учня, а не на порівнянні з іншими.

Усі присутні на зустрічі дійшли висновку, що «Ефективне оцінювання повинно бути інструментом для заохочення та підтримки учнів у їхньому навчальному поступі, а не для їх знецінення чи демотивації».

Кафедра германських мов і
зарубіжної літератури