Викладачі навчально-наукового інституту української філології та журналістики братимуть участь у розробленні проєкту Стандарту державної мови «Українська мова як іноземна. Рівні загального володіння для дітей»

Викладачі навчально-наукового інституту української філології та журналістики братимуть участь у розробленні проєкту Стандарту державної мови «Українська мова як іноземна. Рівні загального володіння для дітей»

14 травня Національна комісія зі стандартів державної мови в межах виконання річного плану роботи провела онлайнову зустріч із представниками освітніх та наукових установ України, у якій взяли участь 67 наукових та науково-педагогічних працівників із 49 закладів вищої освіти та наукових установ. Університет Огієнка представляли кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української мови Зореслава Шевчук і кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри історії української літератури та компаративістики Любов Расевич.

На зустрічі було обговорено питання запровадження сертифікаційного іспиту з української мови як іноземної, а також окреслено низку актуальних завдань, які потрібно реалізувати для виконання поставленої мети. Під час наради також порушувалось питання умов вступу України до ALTE – Європейської асоціації екзаменаційних рад з іноземних мов.

Член Національної комісії Данута Мазурик поінформувала учасників про діяльність робочої групи, яка працює над проєктом Стандарту державної мови «Українська мова як іноземна. Рівні загального володіння А1 – С2» (далі – Стандарт). Напрацьований проєкт Стандарту з 29 березня до 29 квітня 2024 року проходив громадське обговорення, за результатами якого Комісія на засіданні 10 травня 2024 року схвалила другу редакцію проєкту й направила його для отримання висновків і (за наявності) пропозицій до Інституту української мови НАН України, Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Київського національного лінгвістичного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.

 

Робота над Стандартом з урахуванням вимог Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти: вивчення, викладання, оцінювання оприявила нові виклики на шляху до державної сертифікації з української мови як іноземної, зокрема потребу в опрацюванні й затвердженні структури іспитів для різних мовних рівнів та типології й зразків іспитових завдань за всіма видами мовленнєвої діяльності. Данута Мазурик повідомила про поточний стан справ і запросила присутніх на зустрічі до співпраці.

Учасники наради: фахівці в галузі викладання української мови як іноземної, планування навчального процесу та оцінювання його результатів – жваво відгукнулися на ініціативу Комісії, зголосившись до участі в робочих групах за напрямами:

1. Структура сертифікаційного іспиту / іспитів з української мови як іноземної.
2. Зразки завдань для сертифікаційного іспиту / іспитів з української мови як іноземної.
3. Стандарт державної мови «Українська мова як іноземна. Рівні загального володіння для дітей».

Зореслава Сергіївна та Любов Петрівна працюватимуть у робочих групах із підготовки проєкту Стандарту державної мови «Українська мова як іноземна. Рівні загального володіння для дітей».

За інформацією Національної комісії зі стандартів державної мови