Неформатне засідання студентського читацького клубу К-ПНУ: перегляд фільму «Колекціонер», знятого магістрантами групи Ukr1-M23

Неформатне засідання студентського читацького клубу К-ПНУ: перегляд фільму «Колекціонер», знятого магістрантами групи Ukr1-M23

04 червня відбулось неформатне засідання студентського читацького клубу К-ПНУ.

Уже традиційно зустрічі книголюбів посприяв Молодіжний центр Кам’янця-Подільського, в атмосферно-модернових стінах якого зібрались учасники клубу. Цього разу засідання було нетрадиційним, оскільки учасниці не просто обговорювали прочитану книгу, але й насолодились переглядом фільму, знятого магістрантами групи Ukr1-M23 навчально-наукового інституту української філології та журналістики в межах виконання самостійної роботи з дисципліни «Українська література у світовому контексті» (викладач – Любов Расевич).

Екранізацію здійснено на основі роману Джона Фаулза «Колекціонер». Студентки Світлана Слободян та Мирослава Деркач знялися в головних ролях: Світлана зіграла Фредеріка Клегга, а Мирослава перевтілилась у Міранду Грей. Акторки майстерно втілили своє бачення сюжету, привнісши гостроти та барв. Марина Кір’янова-Щур та Альона Палійчук зіграли у фільмі другорядні ролі та взяли участь у проєкті як сценаристки, режисерки, співпродюсерки, операторки та монтажерки. Словом, роботи було вдоста всім.
Під кінець перегляду стрічки Світлана Слободян здивувала всіх феєричною появою в образі свого екранного персонажа. Перегляд завершився бурхливими оплесками й жвавим обговоренням прочитаного та побаченого-інтерпретованого на екрані. Дівчата здійснили неймовірну роботу – майже на межі можливостей підручних засобів: якість відео, звуку, пильна увага до деталей неабияк вражають і не можуть не викликати захвату.
«Життя – це трохи жарт, тільки дурень сприймає його на повному серйозі. Серйозно ставитися треба до мистецтва, а з усім іншим варто трохи жартувати», – ця цитата з тексту Джона Фаулза дуже промовиста, дуже помічна в прийнятті довколишнього світу з усіма його суперечностями. Отож зустріч завсідниць читацького клубу минула цілком під знаком високого й такого розмаїтого, так гармонійно взаємодоповнюваного мистецтва.

Чекаємо від акторок на подальші творчі проєкти, а всіх студентів запрошуємо творити й розвивати свої таланти. Тут вам завжди раді, вас завжди підтримають. Коли ж іще, якщо не зараз?!

Читацький клуб

Кафедра історії української літератури та компаративістики