Здобувачі вищої освіти історичного факультету активно набувають практичного досвіду

Здобувачі вищої освіти історичного факультету активно набувають практичного досвіду

Студенти історичного факультету К-ПНУ груп IstA1-B21 та Ist1-B21 проходили навчальну архівно-музейну та виробничу музейну практики під керівництвом кандидата історичних наук, доцента Андрія Задорожнюка на базі Камʼянець-Подільського державного історичного музею-заповідника та Камʼянець-Подільського міського архіву.

Упродовж практики в архіві мали можливість:

  • ознайомитись із роботою установи: «Ми дізналися про різні функції архіву, такі як збирання, зберігання та облік документів, а також про те, як архівісти забезпечують доступ до архівних матеріалів для дослідників»;
  • спостерігати за роботою з архівними документами: «Ми спостерігали як правильно описувати, каталогізувати та класифікувати архівні документи, а також використовувати різні інструменти і методи для роботи з ними»;
  • зрозуміти важливість збереження історичної спадщини: «Ми усвідомили, яку важливу роль відіграють архіви в збереженні та популяризації історичної спадщини»;
  • удосконалити навички дослідницької роботи: «Ми вчилися шукати, правильно аналізувати та інтерпретувати історичні джерела».

У Камʼянець-Подільському державному історичному музеї-заповіднику, який заснували в 1890 р. як музей старожитностей, що був більше схожий на архів стародруків, гравюр і мистецьких пам’яток. Музей формувався як краєзнавчий заклад, що зосереджував різноманітні матеріали та відомості з місцевої історії, природи, народного побуту і мистецтва. Сьогодні пізнавальні можливості музейної роботи реалізуються в різних формах. Музей зацікавлює гостей цікавими експозиціями, виставками, майстер-класами.

Працівники провели екскурсії різними обʼєктами. Зокрема студенти побували на таких локаціях:

  • Міська ратуша;
  • Стара фортеця;
  • Галерея мистецтв;
  • Музей старожитностей;
  • Виставкова зала;
  • Туристично-інформаційний центр.

Під час практики ознайомилися з різними методами музейної роботи, доповнили набуті знання про музейні фонди та колекції, навчились використовувати музейні ресурси для досліджень й освітніх цілей, а також зрозуміли важливість ролі музеїв у суспільстві. Здобувачі взяли участь у поповненні музейних фондів, дослідженні експонатів. Намагались якнайбільше дізнатися про роботу в установах та не залишатись осторонь завдань, запропонованих музейними працівниками.

Практика була продуктивною, допомогла краще підготуватися до майбутньої професійної діяльності. Набуті навички та досвід обов’язково будуть корисними як для власного розвитку, так і вдосконалення професійних компетентностей!

Дякуємо Камʼянець-Подільському міському архіву та Камʼянець-Подільському державному історичному музею-заповіднику за сприятливу атмосферу, цінні поради  та можливість пройти попрактикуватися.

Студенти історичного факультету груп IstA1-B21 та Ist1-B21