Археологічна практика – фундамент підготовки майбутніх фахівців

Археологічна практика – фундамент підготовки майбутніх фахівців

Практична підготовка фахівців історичного факультету К-ПНУ полягає в набутті ними професійних навичок та відповідних практичних компетентностей.

Обов’язковим складником освітнього процесу є археологічна практика, яку традиційно проходять студенти першого курсу наприкінці другого семестру.

Цьогоріч  студенти досліджують один із найбільших скіфських курганів на Поділлі, який розташований між селами Міцівці та Маліївці. Очолює розкопки кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, спеціальних історичних і правознавчих дисциплін К-ПНУ Віталій Гуцал. Ініціювала проведення дослідження директорка Малієвецького історико-краєзнавчого музею Анастасія Донець.

Під час розкопок знайшли людський кістяк, якому приблизно дві з половиною тисячі років. Кістяк був не цілий, а розкиданий, складався  приблизно з п’ятнадцяти кісток. Були знайдені уламки глиняного посуду, за якими попередньо можна стверджувати, що курган належить до раннього залізного віку, кераміку. Також відтворили реконструкцію склепу.

 «Під час практики я отримала багато позитивних емоцій. Кожного дня, коли ми знаходили (розкопували) якусь річ, з‘являвся новий азарт до цієї справи, втома покидала наші руки та ноги і з новим зарядом енергії ми працювали. Завдяки часу, коли ми всі були разом, нам вдалося більше дізналися один про одного. Я дуже дякую всім викладачам, які дають нам можливість прожити всі ці емоції та отримати свій маленький перший досвід в археологічних розкопках»,Ганна Сидорук.

Тарас Гринчук:

«Археологічна практика була дуже цінним досвідом. Вона дала змогу ознайомитися з основними методами роботи археолога і безпосередньо взяти участь у розкопках. Ми займалися збором, очищенням і документуванням артефактів. Це дозволило зрозуміти, як проходить процес дослідження та відбувається збереження історичних знахідок.

Особливо корисним був досвід роботи під керівництвом Віталія Гуцала. Він поділився своїми знаннями, пояснив значення кожної знахідки та її контекст. Це допомогло краще зрозуміти як археологічні дані використовуються для реконструкції історичних подій і життя минулих культур.

Практика також дала змогу працювати в команді, що навчило нас координувати свої дії і спільно вирішувати проблеми. Це було важливо для ефективної роботи.

Також варто зауважити, що нас гарно прийняли в Маліївцях. Окрема подяка Анастасії Донець за допомогу нашій експедиції. Загалом Маліївці – це гарний мальовничий край із хорошими людьми. Усім рекомендую відвідати.

Я сформував нові навички, які будуть корисні в подальшій роботі».

Віталій Гуцал разом зі студентами поділилися враженнями із журналістами «Суспільне Хмельницький»:

«Розкопувати цікаво, хоча спершу було лячнувато», – Анастасія та Ангеліна.

«Воно звикається. Вже коли бачиш кісточку, береш її, ще більше розгрібаєш, думаєш, що це за кісточка, звідки вона, що це може бути, хто це може бути, ну і дуже така делікатна робота»,Ангеліна Августімова. Анастасія Сорочинська додає, що це дуже така дрібна, ювелірна робота, на яку треба міцні нерви.

Скіфській культурі, зі слів Віталія Гуцала, були притаманні високі насипи над похованнями: «Була така традиція певна. Вони її десь унаслідували, вони бачили ці гробниці, можливо, вони копіювали їх з якихось пірамід фараонів, а вони були в передній Азії і доходили також до Єгипту. Отакі кургани споруджувати було в традиції скіфів, які прийшли на ці землі, які освоїлись тут, які тут прожили кілька століть, і коріння яких ми можем спостерігати і в наших генах, я думаю».

Поки не заглибились на майже два метри, знаходили згорілу деревину й глину, що може свідчити про дерев’яну конструкцію, встановлену над цим місцем та потім спалену, а також елементи кераміки.

«Кераміка, та, що ми бачили, вона належить саме скіфському ранньому залізному віку, сьоме-шосте століття до нашої ери», - говорить Віталій Гуцал.

Після лабораторних досліджень усі артефакти передадуть в фонди Малієвецького музею.

Археологічна практика - неймовірний досвід студентського життя. Під час експедиції студенти змогли поглибити знання з археології.

Студентське самоврядування історичного факультету К-ПНУ

Суспільне Хмельницький