Літо – пора відкриттів: майстерклас та екскурсія для вихованців літнього науково-розважального IT-табору «ITRobotics»

Літо – пора відкриттів: майстерклас та екскурсія для вихованців літнього науково-розважального IT-табору «ITRobotics»

Викладачі кафедри біології та екології кандидат біологічних наук, доцент Інна Григорчук та кандидат біологічних наук, доцент Микола Матвєєв провели майстерклас «Цікаві досліди з рослинами» та екскурсію до зоологічної експозиції кафедри біології та екології К-ПНУ для вихованців літнього науково-розважального IT-табору «ITRobotics».

Разом із Інною Григорчук учні спостерігали за транспортом води в рослинах. Барвники, розчинені у воді, за деякий час змінювали забарвлення квітки, так як транспортувалися з водою до верху рослини. У дітей з’явилися червоні, жовті й зелені ромашки.

Також учні виявили, що забарвлення листків рослини формується завдяки двом класам пігментів – зелених хлорофілів та жовтих і червоних каротиноїдів. А ще знайшли в різних рослинних продуктах крохмаль, який із розчином йоду дає синє забарвлення; з’ясували, що кукурудза, хліб, рис, картопля, квасоля містять крохмаль, а гречка – ні.

Микола Матвєєв провів для учнів екскурсію до зоологічної колекції кафедри біології та екології, яка є частиною лабораторії зоології. Вихованці табору переглянули колекції вологих і остеологічних препаратів, комах, опудала та тушки тварин. Ознайомилися з представниками фауни Поділля й тваринами, що занесені до Червоної книги України і вимагають охорони.

Кафедра біології та екології