«Мистецтво без кордонів»: здобувачі вищої освіти К-ПНУ набувають мистецького досвіду в Німеччині

«Мистецтво без кордонів»: здобувачі вищої освіти К-ПНУ набувають мистецького досвіду в Німеччині

22 липня – 11 серпня відбувся мистецький проєкт у межах співпраці кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ й місцевої громади Мольбергена «Мистецтво без кордонів», який організував доцент кафедри Іван Гуцул.

Здобувачі вищої освіти спеціальності 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація Єлизавета Кожухівська, Софія Мала, Альона Брижак, Маргарита Тахтєєва набули цінного досвіду під керівництвом досвідченого художника. Також студентки побували в інших містах Німеччини, відвідали музейні заклади, ознайомилися з архітектурою.

Ось як описують свої враження учасниці проєкту:

«Наша цікава подорож розпочався коли 18 липня ми відправились з Кам’янця-Подільського в довгу дорогу (1600 км) до Мольбергена.

20 липня ми вже були на місці і 22 липня ми розпочали художній проєкт у межах співпраці кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ й місцевої громади Мольбергена «Мистецтво без кордонів». Проєкт заключався в тому, що ми викладали німецьким і українським дітям та дорослим скульптуру, тобто разом взаємодіяли і отримали «Ноєв ковчег». Результат, який ми отримали можна переглянути на фото. Також ми з дівчатами ходили на пленери і результат цього ви також можете переглянути на фото. Це спільна виставка.

Проєкт запам’ятався гарним досвідом, цікавими і новими людьми, атмосферними подорожами в: Кельн, Амстердам, Ольденбург, Кльоппенбург, Льоне, Емден, Бремен і звичайно Мольберген, у якому ми проживали під час проєкту. Найбільше враження отримала від католицької церкви в Мольбергені та Кельні. Дуже вдячна за такий незабутній досвід Івану Андрійовичу Гуцулу і всім хто був причетний», – Єлизавета Кожухівська (RTM1-M23).

«Прибувши додому , обміркувавши все що відбувалось з нами під час перебування в Німеччині для проєкту «Ноєв ковчег», можу сказати, що це безцінний досвід й одночасно незабутня пригода. Проживали цих три тижні ми в будинку, у селищі Мольберген. Там нас тепло зустріли і прийняли. Перших два тижні було виділено для роботи з дітьми в школі Гуцула Івана Андрійовича. Там ми ліпили фігурки тварин з керамопласту як з німецькомовними , так і з українськомовними дітьми різного віку. Зазначу, що діти охоче ліпили та розфарбовували свої фігурки.

У вільний час ми ходили на етюди по селищу або їздили писати олією в інші міста. Також багато подорожували у такі міста як: Ольденбург, Кльопенбург, Бремен, Кьольн, Фрізойте, Льоне, Оснабрюк, Норддайх, Емден та навіть Амстердам…

У Кьольні побували біля готично-романтичного собору “Кельнський собор” (Kölner Dom) та в музеї Вальрафа-Рікарца (Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud); в Амстердамі (Нідерланди) побували в Державному музеї.

В останній день нашого перебування у Мольбергені відбулась виставка нашого проєкту, куди прийшло досить багато людей.

Також ми багато дізнались про культуру Німеччини, спробували щось нове у своєму живописі, познайомились з цікавими людьми, попрактикували декілька мов (зокрема німецьку), побачили в живу картини відомих художників та чудову й незвичну архітектуру», – Софія Мала (ODR1-B23).

«Завдячуючи викладачу , Гуцулу Івану Андрійовичу, ми ознайомились з німецькою культурою та були залучені до цікавого інтеграційного проєкту, який завершили спільною виставкою. Сутність проєкту полягає у створенні скульптурок з керапласту «Ноєв ковчег» та написання етюдів села Мольбергена й місцевості поблизу. Вражень настільки багато, позитивних, звісно ж, що тяжко описати.

Подорожували різними німецькими містечками і селами, побували у Бремені, Кельні, Ольденбурзі, а також в Амстердамі. Відвідали музеї: Кльопенбурзький музей під відкритим небом, Рейхмузей, Кельнський собор, Музей Вальрафа-Рікарца, музей-будинок Рембрандта, Мольбергенський костел. Набули цікавого досвіду у викладанні з українськими і німецькими дітьми,  здобули багато практики в написанні картин. Було дуже приємно, що познайомились із величезною кількістю приємних людей, які нас так підтримували. Ми повернулись в Україну повні сил та енергії.

Дякуємо за такий досвід: етюдописання, спілкування та педагогічна діяльність з різною віковою категорією, колективна робота, здобувши який ми надалі можемо втілити у нашу творчість і також власну карʼєру», – Альона Брижак (RTM1-M23).

«Завдячуючи викладачу, Гуцулу Івану Андрійовичу, ми студенти Кам’янець-Подільського університету імені Івана Огієнка ознайомились з німецькою культурою та були залучені до цікавого інтеграційного проєкту, який завершили спільною виставкою в селі Мольберген.  Вражень від практики дуже багато. Адже ми подорожували по різних німецьких містечках і селах, побували у Бремені, Кельні, Ольденбурзі, а також в Амстердамі. Побували в музеях: Кльопенбурзький музей під відкритим небом, Рейхмузей, Кельнський собор, Музей Вальрафа-Рікарца, музей-будинок Рембрандта, Мольбергенський костел. Познайомились із величезною кількістю людей, які розповіли про місцеву культуру, були відкриті до нашого мистецтва підтримували нас. Повернувшись в Україну ми дякуємо за чудовий досвід завдяки якому надалі ми можемо втілювати нашу творчість.» – Маргарита Тахтєєва (RTM1-M23).

Кафедра образотворчого і декоративно-прикладного
мистецтва та реставрації творів мистецтва