«Я там пізнав життя»: у К-ПНУ відбулася зустріч із випускником історичного факультету, військовослужбовцем Тарасом Турковським

«Я там пізнав життя»: у К-ПНУ відбулася зустріч із випускником історичного факультету, військовослужбовцем Тарасом Турковським

10 вересня до Університету Огієнка завітав випускник історичного факультету 2020 року, військовослужбовець Тарас Турковський (позивний «Єнот», представник 8 окремого гірсько-штурмового батальйону 10 окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс»).

Із вітальним словом виступив кандидат історичних наук, перший проректор Володимир Дубінський, який представив випускника, згадав про його активну навчальну й громадську діяльність під час навчання, а також зауважив, що зустрічі з випускниками, студентами та науково-педагогічними працівниками, які виконують сьогодні відповідальну місію, спрямовану на захист України, стали вже традиційними.

Тарас поділився приємними спогадами про факультет, життя університету, студентські роки, а також історіями з фронтового життя, зокрема розповів про навчання у Великій Британії, спілкування з литовцями,  службу, продемонстрував окремі фото- і відеоматеріали.

На початку зустрічі військовослужбовець наголосив на тому, що допомога цивільних людей є надзвичайно важливою сьогодні. Із цікавими та актуальними матеріалами про службу й збори для військових можна ознайомитися на сторінці батальйону: 8 Окремий Гірсько-Штурмовий Батальйон.

Із першого дня на службі Тарас пише щоденник, який колись опублікує, а також планує написати книгу, де буде згадано рідний факультет:  «Я  не знаю, ким би я був без навчання тут». Він розповів як поступово мінявся його світогляд, про день, коли дізнався, що означає цінувати життя, і як вдається бути спокійним та зберігати позитив.  «Я там пізнав життя», – зазначає Тарас. А на  запитання про те, як вдається зберігати натхнення старатися і продовжувати щось робити, відповів короткою фразою: «Я вірю в майбутнє!». Військового надихають різні моменти із життя, наприклад зустріч із його тотемною твариною – єнотом.

Він не лише захищає країну, але й паралельно зберігає все, що може стати історичним джерелом, адже кожна річ несе в собі частинку правди про сучасні події. Окремі збережені матеріали показав присутнім.

Наприкінці спілкування Тарас висловив пораду здобувачам вищої освіти: «Цінуйте час , поки ви студенти, а це «золотий» час,  старайтеся робити все по максимуму!».

Завершилась зустріч словами подяки Тарасу Андрійовичу від декана історичного факультету Анатолія Глушковецького, який закликав усіх підтримувати ЗСУ і робити все можливе задля перемоги.

Під час зустрічі на рідному факультеті Тарас поділився власним досвідом військової служби та розповів, як здобуті знання допомогли йому в подальшому житті та кар’єрі; звернув увагу на важливість історичної освіти у формуванні національної свідомості та самовідданого служіння суспільству і передав подяку історичному факультету від командира військової частини А3029, майора Дмитра Можейка «за значний внесок у справу розвитку та забезпечення життєдіяльності військової частини в умовах воєнного стану, сумлінне служіння українському народові, активну громадську позицію та надання волонтерської допомоги»; зачитав записи зі щоденника про один день життя.

Зустріч надихнула студентів на серйозні роздуми про їх роль у майбутньому країни, важливість знань для досягнення цілей та необхідність підтримки української армії.

Щиро дякуємо Тарасу і бажаємо мирного неба над головою та перемоги! Чекаємо на нові зустрічі!

Пресцентр