Відкриття меморіальної дошки академіку Леву Баженову

Відкриття меморіальної дошки академіку Леву Баженову

27 вересня відбулася урочиста подія, яка назавжди залишиться в пам’яті університетської спільноти – відкриття меморіальної дошки видатному українському історику, доктору історичних наук, академіку, професору Леву Баженову. Це не тільки вшанування великої постаті в науковій і педагогічній сфері, але й визнання його неоціненного внеску в розвиток історичної науки, вітчизняного краєзнавства та формування нового покоління істориків.

Саме його наукові дослідження стали джерелом натхнення для багатьох студентів і молодих науковців. Лев Васильович присвятив себе вивченню історії і залишив після себе величезну кількість праць, які й сьогодні є фундаментальними для української історичної науки та історичного краєзнавства.

Урочистий захід відкрила вступним словом доктор історичних наук, професор Стефанія Баженова (дружина Лева Баженова). Право відкрити меморіальну дошку було надано учням вченого – доктору історичних наук, професору, голові Хмельницької обласної організації НСКУ Юрію Телячому й директору Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олегу Погорільцю. Перший із них вручив Стефанії Едуардівні медаль Хмельницької обласної організації НСКУ під №1 «Лев Баженов».

Також виступили колеги та учні професора Баженова.  Серед них – заступник міського голови Дмитро Назаренко, доктори історичних наук, професори Сергій Копилов, Віктор ПрокопчукОлександр Завальнюк, Валерій Степанков, краєзнавець Анатолій Роздобудько. Вони поділилися спогадами про його мудрість, наставництво та людяність, яка завжди супроводжувала професійну діяльність. Усі, хто мав честь працювати й навчатися під керівництвом Лева Васильовича, відзначали його невтомну енергію, вміння захоплювати історією і передавати свою любов до науки.

 

Відкриття меморіальної дошки стало символом великої вдячності та шани Леву Васильовичу Баженову, який присвятив своє життя науці, навчанню і формуванню наукового майбутнього України.

Історичний факультет