«Наша дума, наша пісня не вмре, не загине»: митці К-ПНУ взяли участь у виставці пам’яті кобзарів України

«Наша дума, наша пісня не вмре, не загине»: митці К-ПНУ взяли участь у виставці пам’яті кобзарів України

20 вересня – 13 жовтня 2024 р. у Львівському палаці мистецтв відбулася виставка «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине», присвячена пам’яті 90-ї річниці розстрілу з’їзду кобзарів і лірників на станції Козача Лопань, що на Харківщині. На цій експозиції було представлено різні за стилем та тематикою твори майже 200 художників – членів Спілки художників України та інших відомих українських митців.

Також на цій виставці за ініціативою видатного львівського художника Ореста Скопа вперше представлено наймасштабніший текстильний артпроєкт – триптих «Козак Мамай», за художню основу якого взята відома картина самого митця.

Над цим колективним проєктом під егідою Асоціації майстрів клаптикового шиття України натхненно працювали 47 квілтерів із різних міст, серед яких митці Кам’янця-Подільського: випускниця К-ПНУ, викладач рисунку, живопису, художньої обробки тканин Наталія Лашко; асистент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ, член спілки народних майстрів України, член спілки дизайнерів України Ілля Лашко; випускниці К-ПНУ Яна Лашко, Наталія Оцишена, Тетяна Білоус. Художнім керівником проєкту є відома українська мисткиня Наталія Лашко, квілти якої експонуються по всьому світу й отримують престижні нагороди та визнання.

Квілт виконаний різноманітними техніками клаптикового шиття, складається з 65 сегментів, а його розмір 6,5 на 2,5 метри.

Надалі робота буде експонуватися в Німеччині, Італії та інших країнах світу.

Ілля Лашко,
асистент кафедри образотворчого
і декоративно-прикладного мистецтва
та реставрації творів мистецтва