Запрошуємо на виставку «Відчути Тягинь, вдихнути південь»

Запрошуємо на виставку «Відчути Тягинь, вдихнути південь»

Виставка «Відчути Тягинь, вдихнути південь» – це історія та археологія українського півдня, розказана мовою мистецтва. Виставка створена на матеріалах Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України, яка досліджувала фортецю Тягинь (Херсонська область) протягом 2016-2021 років.

Фортеця Тягинь – це пам’ятка археології національного значення України, але не тільки. Це наріжний камінь європейської історії українського півдня. Пам’ятка розташована в Тягинській громаді, на правому березі Дніпра, у Бериславському районі Херсонської області. Селище Тягинка було окуповане російськими військами, пережило окупацію, було звільнене, проте громада щодня потерпає від обстрілів росіян із лівобережжя. У 2024 році, попри життя в умовах повномасштабної війни та неможливість продовжувати археологічні розкопки в Тягині, науковці та громадські організації з Херсона оцифрували колекцію артефактів і створили 3D-модель фортеці Тягинь, яку можна буде побачити на виставці.

За 6 років експедиції Тягинь подарувала неймовірні знахідки: литовські накладки на гаманці і литовську геральдику, генуезьку бомбарду, сельджуцькі орнаменти на архітектурних фрагментах, розкішний керамічний посуд, кримськотатарські та польські монети, і, звісно, унікальний артефакт, знайдений на 30-ту річницю Незалежності України – найстаршу булаву півдня України. Знахідки датуються кінцем XIV – XV століттями і доводять існування розвиненої цивілізації задовго до 18 століття, коли російська імперія вперше вторглася на ці землі, і це науково спростовує російський історичний міф про те, що росія начебто принесла цивілізацію у Північне Причорномор’я. Так звана «новоросія» у 18-му столітті була такою самою руйнівною окупацією, яку ми бачимо й зараз.

Проте ця виставка створена не лише для того, щоб поділитися новими знаннями. Мовою мистецтва вона передає відчуття та емоції, які дарувала Тягинь.

Виставка представляє собою :

  • 15 робіт на тканині – колажі з елементами ручної вишивки (розмір 80 х 140 см);
    1 вишите панно (розмір 150 х 200 см);
    3 інформаційні панелі (розмір 60 х 80 см);
    3D-модель фортеці Тягинь (діаметр 60 см).