«Поділля має свій смак!»: у К-ПНУ презентували альманах про кулінарну спадщину регіону

«Поділля має свій смак!»: у К-ПНУ презентували альманах про кулінарну спадщину регіону

30 жовтня в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка відбулась презентація альманаху з гастрономічної культури «Поділля має свій смак!».

Над виданням працювала команда авторів: викладачка фахових дисциплін у сфері туризму та готельно-ресторанної справи Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, співзасновниця, ідейна натхненниця ресторанів «локал фуд» «Південна Брама» (Хмельницький) та «Ресторація Шпігеля» (Хмельницький, Вінниця) Анна Діль, дослідниця локальної та гастрономічної історії, наукова консультантка ресторанів локальної їжі та автентичної кухні, позаштатна наукова співробітниця Інституту Адама Міцкевича в місті Варшава, доцент Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова Вікторія Церклевич, бренд-шеф закладів «Південна Брама» та «Ресторація Шпігеля», дослідник подільської кухні Артем Блаута, а також директорка Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Майя Онищук.

Це видання презентує неповторні гастрономічні традиції Хмельниччини та відображає зусилля місцевих рестораторів для їх збереження й популяризації. Поєднання автентичних смаків із сучасним баченням стало основою книги, виданої за сприяння Хмельницької обласної ради.

Як зазначає Вікторія Церклевич, співавтор книги, їжа – це не лише задоволення щоденних потреб, а важливий складник культурного коду, що здатен нести національну самобутність навіть попри заборони та зовнішній тиск. Тож гастрономія має не тільки зберігати традиції, а й виступати інструментом економічного розвитку – завдяки гастрономічному туризму та креативним індустріям.

Пресцентр