Із космосу в К-ПНУ

Із космосу в К-ПНУ

20 квітня 2016 року у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка відбулася зустріч студентів із космонавтом Юрієм Батурином. Крім того, він є членом-кореспондентом РАН, науковим співробітником  Інституту історії природознавства і техніки ім. С.І. Вавилова РАН, автором книг з політології, права, кібернетики і більше сотні наукових статей.

Студенти різних спеціальностей мали нагоду почути від науковця, що космонавтика має пройти чотири фази: фантазія (чудернацька ідея), наукове вивчення, інженерне рішення, реалізація плану. Розвиток цієї науки відбувається вже понад 140 років,  і дотепер здійснено багато досліджень, що стосуються космосу. Тому виникає запитання: «Що робити далі, куди розвивати космонавтику?». Юрій Батурин каже, що для подолання цієї кризи звертаються до письменників-фантастів з проханням вигадати нову ідею, яка буде корисна науковцям.

Вчений також ділився враженнями свого польоту у космос, пристосуванням до гравітації, умов існування поза Землею. Розповів, що після польоту змінюєш ставлення до себе, людей, світу, починаєш розуміти, що все взаємопов’язано – техніка, людина, природа. «Там, в кабіні на орбіті, – наголошує він, – розумієш, що життя кожного з нас залежить від того, як інші будуть виконувати свою роботу, а після повернення додому стаєш добрішим, навіть на комашку не наступиш – бо знаєш, що у космосі ти був такий самий маленький та беззахисний».

Наприкінці виступу Юрій Батурин подарував дві книги університетській бібліотеці, з яких можна дізнатися про життя космонавтів, дослідження космосу, відкриття, знайти відповідь на багато запитань. Бурхливі оплески стали підтвердженням уваги слухачів, а численні запитання ще раз довели, що Космос – цікава та захоплююча тема як для студентів, так і для викладачів.

Діана Грушанська, студентка групи Zh1-B15