Поради першокурсникам. З якої сторони починати гризти?

Поради першокурсникам. З якої сторони починати гризти?

Випускників університету можна поділити на дві категорії: одні говорять, що навчання пройшло повз них і не розуміють, що вони тут робили, інші – із ностальгією згадують роки навчання і не проти повторити цей забіг. Те, які у вас залишаться враження залежить тільки від вашого вибору поведінки.

Не бути пасивними

У всіх трішки колінка трусились, коли вони ішли отримувати залікові у перший день навчання.  Якщо вам здається, що ви не знаєте про навчання в університеті абсолютно нічого – це не привід хвилюватись, це привіт панікувати (жартую, звісно). Озирніться на своїх однолітків, вони у такому ж становищі. Але… запам’ятайте, що ви можете так нічого й не дізнатись, якщо самі не поцікавитесь. З цього дня, ви маєте забутись про свою сором’язливість назавжди. Потрібно щось дізнатись – ловіть першу зустрічну людину і запитуйте.

Ви повинні зрозуміти одне – до вас ніхто не буде підходити й розповідати про те, що вам потрібно. Ніхто не знає, що вам потрібно!

Між школою і університетом – безодня.  Куратор – це не класний керівник, а викладачі – не вчителі, які просять вас виконати домашнє завдання. Кожен у своїх справах і турботах, і ніхто не переймається вашими хвилюваннями, окрім вас. Тому лише вам їх вирішувати. Не мамі, не татові, не сусідці по парті. Ваше найголовніше завдання – вчитись взаємодіяти із світом. Якщо не навчитись цьому в університеті, то є шанси залишитись маминою доцею чи синочком на все життя.

А тепер про те, що запитувати і в кого

Чим займається навчальний відділ, або, як ми говоримо, деканат?

Тільки вони точно знають коли і де у вас будуть заняття. Навчальний відділ складає вам розклад. Це єдині люди від яких ви будете найбільше залежати усі чотири, а то й п’ять чи шість років. Хоча на перший погляд це зовсім не помітно. І якщо сьогодні ви втекли з пар і деканат про це дізнався, не дивуйтесь, якщо окрім того, що ви напишете доповідну, у вас в розкладі випадково з’явиться четверта пара.

Дізнайтесь все про систему оцінювання!

Так, можна зламати голову, але краще зробити це зараз, аніж після проваленої сесії. Це вам можуть пояснити викладачі чи старшокурсники.

Мешканцям гуртожитків

У гуртожитку є комендант, електрик, завгосп, вахтери і прибиральниці.

Комендант займається питаннями поселення і вашого проживання в гуртожитку. Не раджу йому гострити, адже від нього залежить де ви будете жити і в яких умовах. А умови можуть бути дуже різними.

Згоріла лампочка, не працюють розетки – до електрика. Поламаний стілець, треба прибити поличку – до завгоспу.  Де їх знайти? Запитайте у вахтера. Немає хліба, солі – є сусіди. А ще, поважайте роботу прибиральниць, якщо не хочете опинитись на їхньому місці.

Як і які пари робити

Пар буде багато і завдань теж. Перші два тижні начитка лекцій і все здаватиметься легким і райдужним. Але зверніть увагу на те, що говоритиме викладач на першій лекції. Він розповість вам, які у вас цілі та завдання на семестр, скільки лекційних занять, скільки семінарів, яку самостійну роботу вам доведеться виконати. Самостійна робота є майже з кожного предмету і виконується САМОСТІЙНО, а ще може бути досить об’ємною. Не дивуйтесь, якщо під кінець семестру вас попросять її здати. І повірте, це не те, що легко виконати за день перед здачею.

Коли ви зрозуміли з яких предметів у вас іспити, з яких заліки – запам’ятайте – робити варто все, але екзамени в першу чергу. Лекції можуть здаватися нудними, але на них будуть розповідати те, про що потім запитають. Фразу «а на лекціях ми про це говорили» часто чують ті, хто їх не слухав. Крім того, лектор не лише вам дає інформацію, але й каже, де її знайти. А шукати ви її будете в безмежних кількостях.

Університет – це світ цікавих людей.

Він об’єднує маси особистостей, креативних та не дуже. З одними ви можете створювати нові проекти, організовувати концерти, їздити за кордон на конференції, з іншими – зависати в клубах і викурювати гори сигарет. Розвиток чи деградація – лише ваш вибір.

Вікторія Синиця,

журналіст