Реформа стипендії: все дуже просто і зовсім не страшно

Реформа стипендії: все дуже просто і зовсім не страшно

Текст: Сергій Швець

Всі студенти-державники б’ють на сполох, мовляв, стипендії скасують і вища освіта пропаде, бо для студента не те щоб стимулу вчитися тоді не буде, а навіть прожити йому не буде на що. Однак чимало з тих, хто таке говорить, не зрозуміли суті проблеми. Їм би лише паніку розвести. Тож я тут для того, щоб когось заспокоїти, а когось розчарувати.

         Почати треба з того, що це не скасування стипендії, а лише реформування системи. Тобто стипендії будуть, а от як саме їх можна буде отримати й кому, я намагатимуся пояснити далі.

         Ті з вас, кого турбує це питання, напевно чули, що Міністерство фінансів хоче скасувати стипендії. Але це не так.  Питання стипендій не входить до юрисдикції мінфіну. Було подано пропозицію до Міністерства освіти та Міністерства соціальної політики перейти на європейську практику видачі стипендій. Коли стипендії не платять усім, а розділяють їх на дві складові — академічну та соціальну. Академічні — це стипендії для обмеженої кількості студентів. Вони слугуватимуть інструментом мотивації краще вчитися. Така стипендія повинна бути нагородою за навчання. Соціальні ж стипендії — це справжня підтримка для тих студентів, які є найменш соціально захищеними, наприклад інваліди, діти із малозабезпечених сімей, одним словом, ті верстви населення, які держава зобов’язана підтримувати.

         Як цю проблему розуміють у Міністерстві освіти й науки розповіла заступник міністра Інна Совсун: «Міністерство освіти і науки останні два роки працює над реформою фінансування вищої освіти загалом. У цій реформі, вочевидь, неможливо оминути питання стипендії, тому що стипендії – це 40% від обсягу фінансування вищої освіти.
Сьогодні на стипендійне забезпечення ми витрачаємо близько 4-4,5 мільярдів гривень щороку. Якщо зменшити частку тих, хто отримує академічну стипендію, а зараз це близько 70% усіх стипендій, то економію, яка утвориться, на моє переконання, необхідно скерувати на розвиток ВНЗ: закупівлю обладнання, оновлення лабораторій і мотивування найсильніших викладачів через зарплати». У Міністерстві вважають, що це не остаточний крок

         Отже, що пані Інна мала на увазі, коли говорила про зменшення кількості тих, хто отримує стипендії?
Зараз стипендію отримують близько 80% студентів денної форми навчання, і здавалося б, що все добре, але проблему вбачають у тому, що для отримання стипендії досить отримувати на іспитах і заліках лише 71 бал і вище. І навіть якщо студент отримує трійку, то її можна «перекрити»  п’ятіркою. Така система  призводить до того, що деякі студенти ставляться до навчання безвідповідально (Ой, лиш би отримати 75 і все ОК!) і мотивації навчатися на «відмінно» в них зовсім немає. І на думку виконавчого директора аналітичного центру CEDOS Єгора Стадного, така ситуація в країні, що має бюджетні проблеми є неприпустимою, адже завдяки цьому гроші витрачаються без максимального ефектку, який міг би бути. Тобто академічні стипендії будуть лише для студентів, які справді їх заслужили. Завдяки такій зміні їх розмір зросте до рівня прожиткового мінімуму. Тож от вам і стимул. Стипендії стануть не просто бонусом до того, що «мама передасть», а можливістю прожити самостійно.

         Ну от наче з академічними стипендіями розібралися. Що ж пропонують зробити із соціальними стипендіями пояснив той-таки Єгор Стадний: «Соціальна стипендія повинна поступово ставати адресною, для малозабезпечених, як це і заявили в Мінфіні. Є поріг доходів, після якого соціальна стипендія вже не нараховується. До цього порогу ми ділимо родини на чотири-п’ять категорій наприклад, щоб менш нужденні отримували меншу стипендію, а більш нужденні – більшу. Далі фактор забезпеченості житлом. Якщо людина з іншого міста, то шанси отримати соціальну стипендію зростають. У мене ще є така мрія, проводити диференціацію стипендій залежно від міста, де знаходиться університет. Бо є міста, де проживання не настільки дороге. В усій Європі саме соціальна стипендія є основою стипендійного забезпечення, тому що це питання доступу до вищої освіти.»

         Сподіваюся, що для вас питання стипендії стало зрозумілішим. Але не поспішайте радіти чи засмучуватися через все вищесказане, адже в цієї реформи попереду ще довгий шлях. Закордонні експерти наголошують, що для реформи фінансування освіти потрібно кілька років.

Окрім цього, на кінцевому етапі реформа має пройти через парламент, бо без його затвердження будь-які зміни неможливі.

         Тож триматися за свої 800 гривень стипендії й сподіватись, що реформа не пройде чи зміни пройдуть успішно —  вирішувати вам. А як ситуація розгортатиметься далі і що з цього вийде, покаже час.