Презентація сайту з вивчення української мови для іноземців «SPEAK UKRAINIAN»

Презентація сайту з вивчення української мови для іноземців «SPEAK UKRAINIAN»

28 лютого 2019 року в Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ відбулася презентація сайту з вивчення української мови для іноземців «Speak Ukrainian» (розробники – МІП України та LINGVA). Cайт виготовлено на замовлення Міністерства інформаційної політики України на виконання Указу Президента про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови (№156/2018).

Участь у заході взяли представники посольств та дипломатичних місій в Україні, працівники освітніх організацій, викладачі української мови, які навчають іноземних студентів.
Доцент кафедри української мови Наталія Ладиняк відвідала презентацію:

«Захід цікавий, змістовний і, власне, на часі. Потреба в таких сайтах сьогодні значна: чимало іноземців, обираючи фах за власними вподобаннями, прагнуть здобувати знання в Україні саме державною мовою. Окрім того, українська стає популярною за кордоном – її вивчають не лише діаспоряни чи громадяни сусідніх країн, а й зовсім, здавалося б, далекі для нас пакистанці, китайці,  корейці, яких приваблює Україна. Автори сайту «Speak Ukrainian» запропонували близько 100 уроків української мови за рівнями знань А 1–А 2 та В 1–В 2: подано вправи, тестові завдання тощо. Найбільш суперечливими для викладачів-практиків видалися методи формування в іноземців навичок українського фразового мовлення. Студенти засвоюють спочатку не лексику, а репліки діалогу, які, перебудовуючи та правильно компонуючи, графічно відтворюють, передають в живому усному мовленні через звукозапис. Переважання таких методів у навчанні мови та формуванні навичок мовлення один із авторів сайту лінгвіст Віталій Зубков обґрунтував намаганням зацікавити іноземного учня, студента, навчити його мислити українською, а не просто вибирати слова, і запевнив, що відкритий для дискусії: “Наразі платформа працює в тестовому режимі. Кожен  відвідувач сайту має змогу, залишивши відгук, долучитися до його вдосконалення. Згодом вивчати українську зможуть усі охочі”.Адреса сайту – https://speakukraine.net. І не лише іноземці, а й свідомі громадяни нашої держави мають змогу поглиблювати свої знання з української мови, удосконалювати мовленнєві навички».

Наталія Ладиняк, доцент кафедри української мови