Студент К-ПНУ став учасником Міжнародної програми Erasmus+

Студент К-ПНУ став учасником Міжнародної програми Erasmus+

Займатися улюбленою справою, вивчати мови, реставрувати мистецькі твори… А якщо додати до цього списку ще підтримку викладачів та відкриття чогось нового, – то в результаті можна стати учасником міжнародної програми з обміну студентів ERASMUS+. Принаймні, так сталося з Богданом Щупаком, студентом 3 курсу педагогічного факультету напряму підготовки «Реставрація творів мистецтва»

З вересня цього року вирішив продовжити заняття в Лінгвістичному центрі, адже з’ясувалося, що є можливість пройти конкурс і поїхати на семестр навчатися до університету Миколая Коперніка (м. Торунь, Польща), – розповідає Богдан.

Обов’язковим для проходження конкурсу було знання англійської мови та високий рівень успішності в університеті.  Богдан розповідає про все це з посмішкою, водночас помітне й хвилювання, бо до поїздки залишається близько тижня: «Про те, що візу все ж удалося відкрити, дізнався два дні тому. Та насправді й досі не віриться», – говорить він.  Турбують юнака й побоювання…

– Я зовсім не вмію готувати! Ну, лише щось дуже елементарне… Ще хвилююся, тому що зовсім не знаю нічого про Польщу, поляків, але для нас (учасників програми – прим. авт.) буде проведений тижневий курс, щоб ми пережили culture shock, (культурний шок). Також за кожним еразмус-студентом закріплений ментор – хтось із студентів університету. Мені особливо пощастило, бо моїм ментором стала українка, із Києва.

Цікаво пізнати також культуру Заходу, тому що Україна стосовно цього все ж таки більш консервативна.

Богдан – перший студент нашого університету, який став учасником цієї програми. І ми дуже сподіваємося, що в майбутньому кількість таких студентів збільшуватиметься, принаймні, всі можливості для цього є, – додає Анна Зубик, провідний фахівець відділу наукової роботи та міжнародних зв’язків.

Як зазначає Анна Зубик, Erasmus+ – це програма Європейського Союзу на період 2014-2020 рр., яка підтримує проекти партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, молоді і спорту. Завдяки Програмі Еразмус+ українські студенти та університети можуть активно долучатися до програм освітньої співпраці та обміну знаннями.

Кредитна мобільність для студентів – це короткострокове навчання студентів усіх освітніх рівнів (окрім бакалаврів першого року навчання) за попередньо визначеними курсами з отриманням кредитів в університетах країн-членів Програми Еразмус+ із обов’язковим визнанням результатів навчання (перезарахування кредитів) у період від 3 місяців (мінімально) до 12 місяців (максимально). Для стажування/практики – від 2 до 12 місяців.

Відділ наукової роботи і міжнародних зв’язків