Вишиті обереги української нації

Вишиті обереги української нації

Навчально-наукова лабораторія етнології є «родзинкою» факультету української філології та журналістики. Вона вражає цікавими експонатами та гарним інтер`єром.

Валерій Васильович Щегельський, завідувач лабораторії етнології, зазначив, що виставка організована з ініціативи ректора Сергія Анатолійовича Копилова. Вона представляє фонди навчально-наукової лабораторії. Виставлені не всі експонати, бо значна частина міститься в експозиційній залі лабораторії. На виставці представлений чоловічий та жіночий одяг, різний за стилем вишивання та кольоровою гамою. Валерій Васильович зауважив, що на виставці представлені сорочки, вишиті хрестиком і гладдю. У кольоровій гамі переважають червоні та чорні кольори. На багатьох сорочках вишиті ініціали, прізвища і по-батькові, які рідко можна зустріти в інших регіонах. Кожна дівчина вишивала собі сама, сорочки були унікальними. Кожна літера на ній – це оберіг. Коли дівчина виходила заміж і брала прізвище чоловіка, вона і змінювала свій оберіг. Сорочка, як доля, вишивалася з певною програмою. Якщо хлопці проживали біля Дністра, то на їх сорочках можна було побачити виноград та інші символи, які характеризували місце проживання. Вишиванки різняться не лише між регіонами, а й між селам. Дівчата по сорочці могли прочитати з якого села хлопець.

Перша виставка була проведена до 60-річчя від дня народження Танасія Івановича Колотила і згодом стала гарною традицією для нашого університету.

Лілія Надвідна,
кореспондент газети