Профспілка в дії. У Борщів на борщ

Профспілка в дії. У Борщів на борщ

Профспілковий комітет працівників університету, який багато років успішно очолює Л.В. Третяк, сприяє проведенню чималій кількості цікавих заходів. Згадаємо екскурсії в Зарваницю, Бакоту, Сонячну Долину, Горошову, організацію поїздок на бази відпочинку тощо. А якою масовою і захоплюючою були Універсіади у Думаневі та Голоскові.

Ось і цього разу за сприяння профкому університету та зусиллями профспілкового бюро історичного факультету (Ю.А. Хоптяр, В.Ф. Гаврилюк) 8 вересня була організована поїздка групи викладачів та співробітників історичного факультету на свято вишиванок у м. Борщів Тернопільскої області. Екскурсанти відвідали також с. Монастирок, яке відоме своїми пам’ятками старовини (скельно-печерний монастир, печерний комплекс «Вертеба»), побували у районному краєзнавчому музеї, де його директор, випускник історичного факультету Михайло Сохацький провів захоплюючу екскурсію.

А яким дивовижним видалось свято вишиванок, що перепліталося із частуванням народної страви – борщу. Десятки тисяч вишиванок на вулицях містечка, наче величезний квітник, переливалися всіма барвами веселки. На двох майданах зібрався увесь люд з району – від малого до старого. Майже всі були одягнені в національне вбрання, вишиванки, яке відбивало колорит місцевості. Тут можна було зустріти мешканців інших населених пунктів, сусідніх областей, адже свято набуло статусу державного, що має давні традиції і проводиться з року в рік.

Зі святом усіх присутніх вітали представники обласного та районного керівництва, гості. Нам зустрічались і випускники нашого навчального закладу (наприклад, Михайло Лаба, тепер директор ЗОШ с. Мушкатівки), які гарно відгукувалися про свої студентські роки, передавали вітання окремим викладачам.

Свято було насичене різноманітними цікавими заходами. Насамперед було відчутно, що його готували усі мешканці району. Зокрема кожне село було представлене окремим наметом, у якому пригощали борщем, і не тільки… Вражаючою видавалася концертна програма. На величезній сцені виступали Наталя Фаліон і гурт «Лісапетний батальйон» та інші співаки. Майданами увесь день до пізнього вечора ходили учасники дійства, які співали, жартували, бажали здоров’я, спокою в родинах. У різних місцях лунала музика самодіяльних колективів «Троїсті музики». Пускались в танок не лише юнаки та дівчата, а й літні люди.

Свято воістину видалося народним, українським, яке творили усі присутні. Кожен із них випромінював щедрість, доброзичливість, гостинність, дружелюбність. Щасливі, задоволені, натхненні, поверталися кам’янчани додому. Дійство вишиванок та борщу подарувало усім чимало чудових вражень, що закарбувалися в пам’яті.

Юрій Хоптяр, кандидат історичних наук,

професор кафедри історії народів Росії і

спеціальних історичних дисциплін