На історичному факультеті вшанували пам’ять Великого Кобзаря

На історичному факультеті вшанували пам’ять Великого Кобзаря

Господь кожному народові дарує якусь величну постать. Для українців такою постаттю є Тарас Григорович Шевченко. 6 березня 2014 року в актовій залі історичного факультету за ініціативи працівників наукової бібліотеки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (директор – В. Прокопчук), деканату історичного факультету (декан – В. Дубінський) та кам’янецької «Просвіти» (голова – В. Полятинчук) відбувся гучний захід до вшанування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

Зі вступним словом виступив Віктор Прокопчук, доктор історичних наук, професор, директор наукової бібліотеки К-ПНУ імені Івана Огієнка, в якому розповів про перебування Великого Кобзаря на Поділлі, зокрема, в нашому місті. «Знаменно, що саме історичний факультет відкриває каскад ювілейних заходів в університеті… – зауважив він. – Не кожен край залишив у собі сліди Тараса. Він ходив нашими кам’янецькими стежками у жовтні 1846 року…». Віктор Степанович розповів про цікаві деталі подорожі Тараса Шевченка в наше місто.

З вітальним словом виступив і Славко Полятинчук: «Нарешті після такої мітингово-революційної зими, ми перейшли в спілкування трохи іншого формату. Щоб осягнути феномен Тараса Шевченка, раджу глибше вчитатися в зміст його творів, які на сьогодні залишаються надзвичайно актуальними. У той час, коли наші землі були малоросійськими, в складі Російської імперії, не було українського друкованого слова – з’являється він і видає свій «Кобзар»…Його слово повело Україну до національного духовного відродження, тому для нас ця книга є українським «Євангелієм»…».

Згодом Аркадій Браеску, попередній голова «Просвіти» в нашому місті продекламував кілька власних поезій, присвячених Тарасу Шевченку. Між виступами доповідачів звучали чуттєві й гарні музичні композиції дуету «Собор». Речитативне виконання віршів поета в поєднанні з мелодією справжньої кобзи не залишили байдужими жодного глядача в залі.

Свято завершилося виступом Тетяни Білецькою, заступника декана факультету з виховної та профорієнтаційної роботи: «Тарас Шевченко – це уособлення нас з вами. Сьогодні було сказано дуже багато слів про цю людину, великого генія. Тарас Шевченко став своєрідною іконою української нації. Його творчість популяризувала Україну в ті непрості часи. У 2014 році теж відкрито в ефірах всіх телеканалів говорять про нашу державу. Є певна символіка в тих датах, які пережила і переживає сьогодні наша країна. Напевно, в цьому і полягає доказ тієї величі, яку залишив по собі Тараса Шевченко. Українці продовжують гідно тримати оборону за свою державність. Це найбільша подяка тим діячам, які в свій час, у доволі складних умовах виборювали нашу національну ідею…».

Доречною була хвилина мовчання за Небесну Сотню. Після того гості в залі мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою, яку організували працівники абонементу (Назар Крик) читального залу (Марія Марчук і Ліана Гончарова) та бібліотеки рідкісних видань факультету (Надія Крючкова та Вікторія Биковська), яка була присвячена відзначенню ювілею Великого Кобзаря.

Ольга Комарова,
гол. редактор газети