Засідання Ораторського клубу

Засідання Ораторського клубу

Відомо, що українці полюбляють святкувати: День Святого Миколая, Новий рік, Різдво, Великдень… Це підтверджують соціологічні дослідження, та й власний досвід кожного з нас.

Є таке місце, де свято відбувається кожного третього четверга. Свято самопізнання, самовираження, спілкування, натхнення.

У цьому впевнені члени студентського Ораторського клубу, котрі 12 грудня зібралися на чергове засідання, щоб поспілкуватися та обговорити найцікавіші, найактуальніші питання сьогодення.

Студентка магістратури, філолог, економіст Анастасія Красик розповіла про досвід участі в програмі студентських обмінів COхChange, поділилася яскравими враженнями від перебування в Запоріжжі. Там Настя зустрілася зі студентами, котрі представляли різні регіони України, відчула, що таке справжня командна робота, взяла участь у цікавих тренінгах, захистила свій проект із благоустрою міста, відвідала острів Хортицю, комбінат “Запоріжсталь”. У промові оратора часто лунали слова «новий досвід», «цікаво», «радість». Усе це підсилювалося яскравими фотографіями, відео та вдало підібраним музичним супроводом. Мабуть, такого розмаїття екранних засобів досі ще ніхто з ораторів не використовував!

Відчутно було, що дівчина щиро захоплена подією й прагне розповісти про неї слухачам. Але інформативність та унаочнення не створюють вдалого виступу, неабияку роль у ньому відіграють манера спілкування, рухи, міміка, вміння долучити до спілкування аудиторію. Мабуть, Анастасії ще треба над цим працювати (88 балів зі 125).

Маріанна Парик (магістрантка 1-го курсу) вирішила врахувати свої помилки й узяти реванш після попереднього виступу. Дівчина розповіла про відоме «число Бога», або число Фібоначчі, та висловила свою згоду з думкою Леонардо да Вінчі про те, що знамените число керує Всесвітом. Адже «золотий перетин» наявний в архітектурі, фотографії, малюнку,  природі, навіть у будові тіла й ДНК людини. Виступ супроводжувався яскравою презентацією, яка, втім, “не заступила” енергійності Маріанни, її емоційності, контактності. Цей оратор, на думку членів клубу, є зразком розкутості та впевненості. Але чи завжди цього достатньо для перемоги? (92 бали).

Такий самий результат і в студентки педагогічного факультету Світлани Остапчук, котра виступила з доповіддю «Магія новорічного мультфільму». Слухачі були приємно здивовані тим, що дебютантка клубу змогла органічно поєднати цікаву й актуальну напередодні свят інформацію, показала яскраві, феєричні слайди, вміло й доречно використала свої інтонаційні можливості, створила приязну атмосферу спілкування. Текст промови компактний, логічно побудований, не містить граматичних та лексичних обтяжень, а мовлення Світлани позбавлене слів-паразитів, граматичних та орфоепічних помилок. Дівчина провела невеликий тест на знання героїв сучасних мультфільмів. Варто зазначити, що слухачі майже не помилялися у відповідях, а я не впізнала практично нікого.

Насамкінець ораторка запропонувала переглянути мультфільм, створений ще 1906 року за допомогою техніки малювання крейдою. Майбутній вихователь, як ніхто, розуміє важливість засобів унаочнення, тому мультфільм виконав своє завдання: створив гарний настрій і «вплинув на емоційно-чуттєву сферу» присутніх (92 бали).

  Аудиторія тепло зустріла постійного учасника клубних зустрічей –  харизматичного Олексія Харлова. Цього разу він розповів про первинні варіанти відомих казок і те, що не завжди казковий жанр був позитивним. Як кажуть, не завжди «жили вони довго і щасливо та померли одного дня» або «і я там був, мед-пиво пив…»

Вкотре оратор вразив присутніх досі не відомими фактами та глибиною їх аналізу. Чим насправді закінчилася казка «Червоний капелюшок»? Від чого прокинулася «Спляча красуня?» Ніколи не здогадаєтесь! Чесно кажучи, маю сумнів, що більшість людей читала б такі казочки своїм діткам… Але Олексій вважає, що саме первинні варіанти готують дитину до життя у справжньому світі. Хлопець наводить приклад зі свого дитинства, коли особливий інтерес він проявляв до «страшилок», але це не завадило йому стати позитивною людиною. І з останнім твердженням усі присутні без вагань погодилися! (105 балів зі 125).

Триває зимова сесія, складний і напружений період студентського життя. Ораторський клуб бажає всім отримати найкращі оцінки, гарно відсвяткувати Новий рік та Різдво, добре  відпочити, а 30 січня нового 2020 року зробити собі ще один приємний подарунок і започаткувати нове свято – участь у засіданні нашого клубу! Чекаємо, як завжди, о 16 годині в аудиторії 206 головного корпусу університету.

Тетяна Білоусова, керівник ораторського клубу