«Дорога Полоніє!» –  лист від Канцелярії Сенату Польщі

«Дорога Полоніє!» –  лист від Канцелярії Сенату Польщі

Університет імені Івана Огієнка отримав вітальний лист від Канцелярії Сенату Польщі з нагоди Дня Полонії та поляків, котрі перебувають за кордоном. Віцеспікер Республіки Польща Станіслав Карчевскі, а також віцезаступники Сенатської комісії еміграції та єднання з поляками Яніна Сагатовська та Марія Коц звертаються до поляків, котрі перебувають за межами Польщі.

«Під час пандемії коронавірусу у світі ми особливо відчуваємо потребу бути на зв’язку, обмінюватися думками, дбайливо ставитися до всього, що нас об’єднує. Ще минулого року з нагоди Дня Полонії та поляків, котрі перебувають за кордоном, у багатьох країнах світу відбувалися врочистості, під час яких наші земляки демонстрували нерозривний зв’язок з Польщею. Ця подія завжди була нагодою висловити патріотичні почуття, гордість походження й загалом – презентувати Польщу. Адже ніхто не може краще представляти нашу Батьківщину так, як її Діти, розсіяні по усьому світу! Саме поляки, котрі проживають у різних країнах, на різних континентах, своєю важкою працею, своїми успіхами та активною суспільною позицією є найкращою візитівкою всього, що пов’язане з Польщею. Це ви, шановні земляки, завжди були і є найкращими послами Польщі!

Спостерігаючи за боротьбою, яку ведуть із COVID-19 різні суспільства, ми з особливим занепокоєнням думаємо про поляків, котрі живуть поза межами нашої країни. З великою гордістю стежимо за тим, якою жертовністю та відповідальністю визначаються поляки в цей важкий час, з якою відвагою вступили у битву з епідемією. У Сполучених Штатах, у Канаді, в Південній Америці, в країнах Західної Європи, в Білорусії, в Україні, Росії та скрізь, де вони є, поляки не залишаються байдужими до проблем хворих і тих, хто постраждав від коронавірусу. Тут, у Польщі, ми пишаємося, що поляки-науковці беруть участь у важливих наукових проєктах, спрямованих на винайдення вакцини й ліків від коронавірусу, а лікарі та медсестри польського походження стоять на першій лінії в боротьбі з хворобою.

Турбота про здоров’я і життя людей під час пандемії є найважливішою. Усвідомлюємо, що в цій боротьбі ми не самотні, що перед цією загрозою можемо розраховувати на інших. Солідарність із постраждалими, допомога нужденним – наш обов’язок.  Поляки в країні та за її межами доводять, що дуже добре це розуміють. З-поміж багатьох рис і якостей, які нас об’єднують, надання допомоги іншим у важкий час загрози стає першочерговою цінністю й дозволяє з оптимізмом дивитися в майбутнє.

Дякуємо вам, шановні земляки, за жертовність, відвагу та відповідальність. За прекрасну просуспільну позицію під час пандемії.

Сподіваємося, що ці важкі часи невдовзі закінчаться. Можливо, життя буде трохи іншим, але в ньому точно не забракне місця для інтенсивної полонійної діяльності та розвитку зв’язків між поляками в країні та за її межами. Незважаючи на труднощі, ми, поляки, завжди зберігаємо глибоке почуття спільноти, єднання та прив’язаності. Його не розірве жодна сила, не послабить жодна хвороба. Труднощі можуть нас тільки зміцнити!

З нагоди Дня Полонії та поляків, котрі перебувають за кордоном, бажаємо нашим землякам усього доброго, міцного здоров’я, безпечного завтрашнього дня! Хай Господь вас невтомно оберігає й оточує своїм благословенням Польщу й поляків у всьому світі».

За інформацією відділу міжнародних зв’язків 

Переклад Наталі Стахнюк, заступниці декана з навчальної роботи та забезпечення якості вищої освіти